onsdag 6 februari 2008

Kvinnor, Vin och Zorn

Vin Kvinnor och Zorn!
Falköping 2008-02-05

TALET till Kvinnorna!



Gentlemän!

Har ni tänkt på att det egentligen finns två saker som sätter piff på tillvaron här i livet och som gör att det fladdrar skönt i livets gardiner.

Zorn. Ute.

Det ena är vin och det andra är kvinnor och helst skall man avnjuta dem samtidigt.

Zorn. Wikströms atelje.


Men har ni också tänkt på hur många likheter det finns mellan kvinnor och vin.
De finns i alla länder och på de flesta etablissemang.

Golfaren Urbans special!

De har vidare gemensamt att själva skörden och därefter vårdnaden och fostran hemma på gården ofta präglar dem innan de är klara att släppas ut på marknaden.

Zorn. Sommarafton.

Och det är med vin som med kvinnor, inte ens ett vant öga kan se eller bedöma hur barnen kommer att te sig som äldre eller färdigutvecklade.


Zorn. Jag och rödhårig modell

På vissa platser där de bjuds ut, är de okristligt dyra, men det finns också etablissemang där man kan få en enkel standardtyp utan särskild finess för en rimlig penning.



I solen-våren-skenet, händer det också att de mera originella exemplaren går på auktion, men där vill jag höja ett varningens finger. Förvärvar man dem på det viset, brukar det se ut som en virvelvind dragit igenom kontot.


Av båda slagen finns det de som är söta, halvsöta, torra, halvtorra och ibland råkar man på en riktigt knastertorr sak. Vad man nu skall med dem till. En del påstår att sådana är sura och inget man njuter av precis.


Kulören varierar hos båda, vita, gula, röda och ibland träffar man på dem som skimrar i en djupt brunaktig nyans.

Det yttre, själva emballaget, kan variera. Det finns dom som är smäckert höghalsade, dom som är små runda och knubbiga, samt standardutförande. Etiketten kan i båda fallen vara påfallande sirlig och elegant, men minns då att det är innehållet som är det viktiga. Det är det som skall avnjutas.


Zorn. Drömmar.

En del har ungdomlig fräschör, spänst och vitalitet, men kan då vara lite bångstyriga och svårhanterliga. Men farligt frestande att utforska vidare. Andra har vårdats och lagrats väl och på så sätt nått en viss mognad och skänker då oftast en himmelsk harmoni och njutning i perfekt balans.

Men hanterar man inte det här med lagring rätt, så är risken stor att dom blir passé och då är deras rätta plats, tvivels utan, diskhon. De påminner nämligen mycket starkt om ättika.

Zorn. Reflexer.En yppig karaktär.

Härligt sammansatt, lite kärv, underfundig, finstämd, intensiv, busig och komplett. Smakrik.

Det finns förvisso också skillnader. Med vinet är det så att det förvaras liggande, men reses upp i god tid för avnjutning.

Men med kvinnor är det tvärt om, dom förvaras stående men avnjutes bäst liggande.

Zorn. Brynhildes och Gudruns gräl

Oympade och rankiga, men i en muskulös och elegant högform.

En annan skillnad är att en av dom är korkad i övre ändan.

En storhet utan filtrering, kraft och fyllighet i stora mått som mjuknar vid mognad. Riklig fruktighet.


Mina herrar, korken är nu ur, jag förslår en skål för hela vår spännande och intressanta vinkällare, låt oss avrunda kvällen med att botanisera i utbudet, så att var och en kan glädjas åt det exemplar han funnit vara det mest tilltalande och njutbara.


SKÅL! Korken är nu ur!

Med vin kvinnor och sång, blir det fladder i livets gardiner och låt oss då inte glömma att gå hem, innan vi går och lägger oss. Nu tar vi en kölapp och skålar för kvällens mest välsorterade systembolag.

Zorn. Huttrande flicka.


SKÅL för våra KVINNOR!

Tycker/ Urban Lundberg och Gillis Hellberg som jag fick talet till kvinnan av 1992.