måndag 10 mars 2008

Värt att veta om Sanning

Värt att veta om Sanning.
Vad är SANNING?
Av Urban Lundberg 2008-03-10

Vi och universum
Jorden är den tredje planeten på höger sida från solen sett (lite blåaktig).
Från vänster ser vi: Neptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter, sedan på höger sida om solen ser vi, Merkurius,Venus, Jorden och Mars.
Jorden/Tellus, åker runt solen på 365,256 dygn, den har en måne, (Månen)som är ca 25% av jorden storlek.

Samtidigt snurrar vi runt oss själva på 24 timmar. (Tidvatten- dragningskraft- som månen bl a påverkar) Jorden är täckt av 70% vatten och resten är land.

Som varmast har det varit 58 grader och kallast -89 grader.

Vi bor ca 150 miljoner km från solen.

Jorden består av ca 12 "plattor" som sakta driver runt.

När det glider isär bildas en spricka så att smält materia kommer upp från vår heta inre kärna som är ca 5000 grader varm.

Vi lever i en atmosfär av ca 78% kväve,21% syre och resterande 1% är ädelgaser som argon och helium
Solen, tror man består av väte, helium och andra tyngre ämnen. Solen är hundra ggr så stor som jorden, roterar även den med en hastigehet av 25 dygn vid ekvatorn och vid polerna 35 dygn.

Det är ca 16 miljarder grader varmt i kärnan.

Men solens yttre atmosfär som kallas för koronan är det bara mellan en till fem miljoner grader varmt!

Varje sekund förlorar solen 4.5 miljoner ton av sin vikt! Undrar hur länge vikten räcker?

Den energi som solen sänder till oss är ganska liten, enbart 4 tiomiljarddelar av sin totala energi kommer till oss.
Religion=Tro och Vetenskap=tvivel.
Galilei Galilei som levde mellan 1564-1642 var väl den förste moderne vetenskapsmannen som ville testa alla teorier!
Rymden är fascinerande, i stjärnor ser vi olika figurer, som vi har gett namn.

I bibeln berättar Gud för Abraham, hur många hans ättlingar skulle bli. "Himlen är Herrens himmel och jorden har han givit åt människors barn"(Ps 115:16)
Star Trek har gett oss en känsla av hur oändligt det är att resa i rymden.
Vi har varit ute i rymden och hälsat på månen bl a. Det är svårt att fatta att det tog rymdsonden Voyager II mer än åtta år, att komma till Uranus och sedan ytterligare fyra, för att nå fram till Neptunus. Trots att hastigheten var över 50 000 km/tim.
När man sände data från rymdsonden med ljusets hastighet, så tog det i alla fall mer än två timmar att nå jorden!
Det verkar besvärligt för oss Jordmänniskor att nå ut till andra galaxer som eventuellt skulle kunna vara bebodda. Vi måste ju i så fall stanna i vår livslängd!
Jag är den jag bliver och bliver den jag är! (Urban Lundberg 2008)

Sanning är enligt korrespondensteorin ett mått på hur väl ett påstående överensstämmer med verkliga förhållanden.

Det var väl så här det började?
De lärde tror att jorden uppkom för ca 4 700 miljoner år sedan.
Det regnade ganska länge, ca 60 000 år. Sedan tog det väl några miljoner år till, innan de första primitiva former av liv började komma upp ur haven.

Sedan tog det väl ett antal miljoner år innan däggdjuren kom och därefter människan! (Homo Sapiens)Vad de verkliga förhållandena är och har varit, har diskuterats av många filosofer.

Sanningsvärdet är alltså ett värde som är tilldelat ett påstående, som är grundat på om detta är uppfyllt eller ej.

Sanningen och symboler/bilder.Bilder och symboler, som är osanna, kan ändå vara meningsfulla, för dem, som ändå vill tro på dem.

Religion precis som andra lögner och fuskverk, kan förse människor med reella motiv till att göra saker och en självbild som kan upplevas helt verklig och även resultera i en självuppfyllande profetia.

Vi vet idag inte om det fanns någon Moses, som enligt Bibeln, gick genom öknen med ett befriat Israel och emottog Guds tio bud från berget Sinai, eller någon Joshua som intog det förlovade landet.

Stonehenge i Salisbury Plain i England.

Detta sol-observatorium är ett ganska fantastiskt byggnadsverk som måste tagit åtskilliga år och många människor att färdigställa.( ca 1000 man i tio år, är en kvalificerad gissning) Man tror att byggandet började redan år 1900 f.Kr. Under de senare 600 åren blev Stonehenge ombyggt fyra gånger med olika idéer.
Symbolik.
Symboliken har stor makt över den mänskliga tanken, vilken kan förvridas till lögner.
Varje människa upplever en eller flera gudar eller ingen gud, men vad som är objektivt sant, att just en, eller ingen gud, är det objektivt sanna, har ju sannolikheten noll.
Absolut sanning/sanning.
Om Sanning inte är absolut sanning, är det i så fall sanning då?
Eller är Absolut sanning, det som är objektivt sant, vem som än tycker?
Det tycker jag är en relativ sanning och den absoluta sanningen är dess motsats, alltså en sann utsaga i alla situationer.
Visdom och Sanning.Om visdom är sanning, då är väl evig visdom samma som absolut sanning?
Kunskapen får ett värde genom att ha sanningen som grund.

Hur blir sanning den mest sanna?

Vi bär alla var och en på sin sanning och ju oftare en sanning blir sagd desto sannare blir den.
Sanning handlar ju egentligen om, att vi kommer överens om en sak och kommunicerar det som sanning.Hur skall vi komma överens om/med/vad som är sanning i klimatproblematiken? (Det är nog som alltid, pengarna som styr?)Vem skall vi tro på och varför?

Ibland kan vissa saker bli osanna, bara för att någon, som har större auktoritet, bestämmer något annat.

Fleksnes bestämde när han var tandläkare att Volkswagen-bilen hade motorn i fram, vilket patienten, efter en del plågande, till slut gick med på.

Om Hitler hade sagt till någon att hans röda bil var blå, trots att den var röd, så var det nog bäst att instämma i den ”sanningen”.

Sanning-Frihet-Lögn.
Förtryck och osanning uppkommer alltid hos dem som ringaktar friheten. De flesta ofria länder i världen är de som själva deklarerat vara folkets vilja eller att det kommer ur en folklig revolution.

Eller som DDR (f d Östtyskland) gjorde när de skrev in demokratisk i sitt namn.

När inte sanningen finns, måste lögnen ta dess plats.Förvrängd frihet, kommer från de förespråkarna som tror sig vara moraliskt överlägsna andra människor.

Retorik.
Tage Danielsson höll en gång ett tal/monolog som började så här: ”Sannolikt va", det betyder väl nåt som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte, om det är sannolikt.Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler. Det är synd det, för dom håller lägre kvalitet än sanningar. Dom är inte lika pålitliga. Dom bli till exempel väldigt olika för och efter. Jag menar Harrysburg…….” Att tala sanning är att ljuga så bra att folk tror på en!
Ordspråk och citat i ämnet sanning och lögn.
Montaigne skriver: Jag talar sanning, inte så mycket som jag gärna skulle vilja, men så mycket som jag vågar. Och jag vågar lite mer ju äldre jag blir.Så är det väl även för oss pensionärer som inte behöver förställa sig längre.
Ingen gott kan växa ur lögner.
Börjar du ljuga inom en relation förlorar den genast värde både för dig själv och för din partner.
Ljuger du för dig själv kommer du att förföljas av en gnagande oro.
Det är mycket svårt att älska dig när du är förljugen.Samtidigt som sanningen gör oss fria, så ställer den krav på oss. Det som tidigare varit lätt glömda nyårslöften eller läpparnas bekännelse, blir nu bjudande ledstjärnor.
Vi blir varse hur svårt det är att förändra oss och vilken kamp det innebär.
Sanningen är i likhet med moralen, något relativt: det finns inga fakta, bara tolkningar. -Friedrich Wilhelm Nietzsche.

Göran Persson;
Allt du säger skall vara sant, men du behöver inte säga all som är sant!

Sade Göran P, som kanske tagit efter Drottning Kristina (1626-89) som tyckte: Man bör säga sanningen, men alla sanningar behöver inte sägas!
James Bond (007) var i Sanningens Tjänst!

Pappa Harry
Pappa Harry Lundberg, som är född 1910, sitter på Ryfors golfbana 25 juli 1993 när Mamma fyllde 75 år.

Pappa Harry (Småland) Lundberg, född 1910, med sonen Urban på klipporna i Varberg 1940.( Här ser man att min Pappa är mycket lik min äldste son Anders.)

Min pappa Harry sade till mig en gång: ”Det är bättre att hålla sig till sanningen så slipper du komma ihåg vad du har sagt!” (Så den som alltid talar sanning har råd att hålla sig med dåligt minne m a o.)

Han tyckte också: ”Har du inget gott att säga om någon kan du lika gärna vara tyst!”

Att måla med svart färg tyckte inte han var någon bra idé.
Jag kommer ihåg, att som barn, när man verkligen skulle berätta något och man inte blev helt betrodd, så sade man, att det verkligen var sant, vilket man intygade med att säga: Det är sant! På hedersord och samvete! Detta förstärkte verkligen att det man sade verkligen var sant.

Att tala sanning.

Vittneseden,Kristen ed(faneden), Sakkunnigeden.

Varför svor man på Bibeln? (Med två fingrar ibland)

När någon ville att man skulle prata sanning inför domarna? Kanske var det för att skrämmas, om man talade osanning, så kom man till en varmare plats än uppåt!

Jag N.N. lovar och svär vid Gud den allsmäktige och allt vetande, att jag skall vittna och giva tillkänna allt, som jag i denna sak veta vara sant, utan att något förtiga eller något där tillägga eller däri ändra! Sedan skulle vittnet upprepa detsamma.

Numera räcker det vad jag vet, med att lova på hedersord och samvete, att man skall tala sanning, om man skall avge en försäkran, eller avlägga en ed, oberoende om man är medlem i något religionssamfund eller ej.

Varför inte bara säga: Jag heter Urban och jag talar sanning! Sedan berättar man det man vet eller accepterar om man nu skall tillträda någon viktig post i samhället?

Ett som i varje fall är absolut sant ( och rättvist) är att alla nu levande människor kommer att dö någon gång.

Självständighetsförklaringen. In Congress.(USA)


Hela In Congress med samtliga underskrifter, som jag har på ett kopparstick! Kongressen. USA Thomas Jefferson och Benjamin Franklin var de drivande när utkastet till oavhängighetsförklaringen lades fram för kongressen år 1776.

Den mest kända passagen är så här: " Vi håller dessa sanningar för självklara; att alla människor är skapade lika, att de av sin Skapare har förlänats vissa oförytterliga rättigheter, att dessa hör till liv, frihet och strävan efter lycka.

RESAN till Månen.

Niel Amstrong och (Buzz) Aldrin var på stillhetens hav den 20 juni 1969 och såg jorden stiga upp över månens horisont.

Tänk att få sitta på en parkpänk, med en ny kvinnlig bekantskap och säga: Ser du månen? Ja! Där har jag varit! Jaså! Vad heter du då? "Buzz!" Häftigt!
"Det kan man kalla resa det!" Som Hasse Alfredsson sade till Tage Danielsson, när han berättade om sina små utflykter.

Just nu sitter jag här och har snart funderat färdigt. Under tiden, åker jag runt jorden med en väldig fart, ca 800 km/h och på 24 timmar så har jag åkt ett varv runt jorden!

Jorden rör sig samtidigt ett varv runt solen med en fantastisk fart av ca 100000 km/h!Det kan man kalla en resa det!(Det är tur att det finns något som kallas för tyngdkraft annars for vi väl iväg ut i universum vi också!)
Med sanning och konsekvens bidrar jag med mina sanningsenliga funderingar

Hälsningar Urban Lundberg