lördag 5 april 2008

Nya Golfregler 2008

Är din golfklubba (Driver) godkänd?
Falköping 2008-04-05

För att kontrollera om din driver är godkänd, gå in på http://www.randa.org/ .Klicka sedan på driving clubs och kolla listorna List of confirming drivershead samt List of non-confirming drivers, så finner du nog din klubba med bild. Du hittar nog liknande info på http://www.golf.se/

Påföljd.

Om du skulle slå ett slag med en inte godkänd klubba i bagen vid tävlingsspel blir du diskvalificerad. Har du enbart med den utan att slå för du ändå 2 slags plikt för varje spelat hål, dock högst 4 slags plikt per rond i slagspel. I matchspel förlorar du högst 2 hål per rond. Du hittar dessa regler i den nya regelboken 4:1 och 4:2.
Ingen bra regel att förbjuda dessa drivers tycker jag!

Jag tycker att beslutet att förbjuda drivers som har en Core-effekt högre än .835 är och var förhastat och är nog överspelat vid det här laget, eftersom nästan alla nya klubbor med Moi-effekter och nya skaft går ofta "längre" än de nu förbjudna klubborna. Banorna räcker snart inte till verkar det som.


Materialet och bollarna utvecklas ju hela tiden. Det är enbart tillverkarna som nu tjänar några miljarder extra. SGF borde tyckt till tycker jag!

Övriga nya regler att lägga på minnet!

Hinder.


Numera är det tillåtet att identifiera boll i hinder (bunker eller vattenhinder). Nu gäller samma regel som på resten av banan. Om du bara meddelar din avsikt till din medspelare/motståndare får du markera och lyfta din boll för identifiering även i hinder. Nu får du i stället plikt om du spelar på fel boll i hinder.


Flaggstången.

Pappa Urban och sonen Anders passar flaggan

En annan ny regel är att en passad flaggstång har samma status som en borttagen. Det är nu tillåtet att flytta den utan plikt för att undvika att den träffas av en boll i rörelse. Det är alltså Ok att flytta flaggan när någon har puttat mot den, du slipper numera att få plikt för att du "hjälper" till med detta.

Egen utrustning


Några tillfällen till minskad plikt är när du har träffat dig själv eller egen utrustning med din boll. Detta renderar numera enbart till ett pliktslag mot tidigare två.

Rubbad boll.

Rubbar du din boll i vila ger även ett slags plikt, kanske sparkar till den när du letar etc..

Ingen dubbelplikt om du spelar från fel plats genom att byta boll trots att det inte är tillåtet. Du får enbart plikt för regelbrottet inte också för bollbytet. Enbart en plikt alltså.

Bollplockare.

"Bollplockare" på klubbans/putterns skaft-handtag, när man har svårt att böja sig ned, är tillåtna av R&A sedan ett par år tillbaka. Kolla bara att klubbans egenskaper inte förändras.

Spikmärken.

Undrar när vi vanliga för laga spikmärken och inte enbart nedsalgsmärken på green som enbart proffsen får?

Golfartiklar.
Du kan även titta på min blogg, så finner du flera artiklar om golf, om "Moi", "core-effekter”, golfens ABC, "Värt att veta" om golf, vill du bli en bättre golfare, vett och etikett, golf-historier och annat som du kanske har användning för.

Bloggadressen är: http:// golfarenurban.blogspot.com och min E-post är: urban.golf@telia .com
Telefon:0515- 125 46

Gilla läget !
Hälsningar / Urban Lundberg