torsdag 22 december 2011

Bevingade ord L-M

Bevingade Ord L-M






Lag-om, ”det var rätt och lagom”, ”skära, skära havre… Lagom är väl ungefär: måttlig. Lagom är bäst, på latin blir det: ne quid nimis vilket förekom 166 f Kr. eller grekiskans: médén ágan (intet ovittert). Skynda lagom. Lagen eller i rätta laget. Betyder tycker jag, varken mer eller mindre..



Lat-mask, när ett slags maskar anses vara upphov till lättja. ”Se till att få latmasken ur kroppen din”! De rör sig ganska fort när man skall försöka få tag i dem till agn i alla fall.
Det är väl detsamma när man försöker få tag i någon att utföra ett arbete, så gömmer de sig fort kanske.


Lejon-parten, han tog ”lejonparten”! Detta sade Aisopos´ (500-talet f Kr.) Detta när lejonet jagade tillsammans med åsnan och räven, men själv tog nästan hela bytet. Det betyder alltså att man tar merparten!
 Bulgariska Leva

 Tomas Di Leva
Roger Moore som James Bond
Lev Tchistovsky´s vackra kvinna


Leva, ja må han/hon leva, att leva länge är bara att överleva andra tyckte Goethe i sitt brev till C.F. von Reinhard 1809. Livet är en strid. Att leva är att tänka. Än lever gamla gudar. Det
viktiga är väl inte hur länge man lever, utan hur man lever?



Lik-het, betyder nog inte att liket hamnat i helvetet. 



Vad är det för likhet på bibeln och ett par kvinnoben? Båda vittnar om härligheten därovan! 






Eller! Vad är det för likhet och skillnad på ett tåg och en kvinna? Det är lätt att gå på när det står och svårt att gå av när det går! 





Eller! Vad är det för likhet och skillnad på en tandläkare och en brandkår? Båda rycker ut, den ene släcker och den andre tänder!

Annars är likhet, likamed: överensstämmelse, släktskap, frändskap, affinitet, samhörighet; analogi, motsvarighet; likvärdighet, jämbördighet, likställighet, paritet, likformighet, egalitet, kongruens, ja så mycket likhet finns det!


 Där var vi: Lasse-Jakobsson, Sven-Erik Hellberg och Åke Jönell, och jag i höstas, PRISERNA var ca 600-700 för en liten buffé!







Lime-rick, kommer trolige från staden Limerick/Irland. När de på 1800-talet sjöng. Där skulle varje deltagare dikta en strof, som alltid följdes av refrängen: ”Will you come up? /Will you come up to Limerick?
”Det var en ung kille från Götet
som var så enormt bakom flötet
att när tjejen hans sa:
-byta. ringar vi ska,
då skifta han däcken, det nötet”.

 Här gäller det att rädda "underlivshanken" i alla fall!




Liv-hanken, man skall vara rädd om det som livet hänger fast i. Man ”hankar sig fram”. En gärdsgård är en ”hank”!(ögla eller band). Det hänger ibland på "livhanken" om man klarar sig eller ej! Livet hänger på en "skör tråd" som det heter ibland!



Det var tur att Frankrike var med i EU!
Louisidor, jag har inte en enda ”lusidor” kvar. Ett gammalt fransk guldmynt från 1640, Ludvig (Louis)XIII-regering.

Lukullisk- måltid, en överdådig måltid, som härstammar från Lucullus 56 f Kr. som var känd för sitt överdådiga levnadssätt.
 En "riktig lurifax" kanske?

Luri-fax, en lurfix som är listig och alltid står på ”lur”. Kanske med viss humor.


Lycka, är frihet. Lyckan kommer lyckan gå. En lycka i olyckan eller tur i oturen.



Hon blir väl knappast lynchad eller?


Lyncha, kommer från kaptenen William Lynch som ca 1780 lät en domstol döma efter självtagna befogenheter. Ett slags egenmäktigt förfarande när det gällde ”rättsskipning”. ”Cowboys” och andra hängde och skipade ”rättvisa” lite som de tyckte med folkmassornas hjälp när man tog lagen i ”egna händer”.
 Hirsholmens långbänk ca 16 meter.
 Det blir nog en "långbänk" innan de blir fria!
Undrar om Juholts "bänk" blir så långvarig?


Lång-bänk, dra något i ”långbänk”. Torbjörn Fälldin gillade detta uttryck bl a. Man fick väl ”slita/dra” för att komma fram till besluten, när man satt där på ”långbänken” och väntade på sin tur.


Långsam behandling av ett ärende tycker jag det låter som.


Julbordet är nog något för en läckergom! 
 Surströmming är för många läckergommar en godbit!


Läcker-gom, är när någon är kräsen i sin smak och enbart vill ha det bästa, en finsmakare.

Maka-dam, kommer från macadam, det fanns en skotsk vägbyggare J.L. Mc Adam 1836, som krossade stenar så att det blev löst grus, därav namnet makadam.

Medel-vägen, är väl nästan som ”lagom”, den gyllene medelvägen som är den säkraste vägen.



Men-lös, är en oskyldig eller oskuldsfull person, som vi ofta kanske felaktigt benämner, inte så värst intelligenta och som har: ”men” på något sätt. ”Menlösa barns”- dag 28 december, som minner om gossebarnen i Betlehem som Herodes dödade efter Jesu födelse(Förekommer inte i bibeltexterna). Uttrycket är känt sedan 1300-talet.

Kungen har allt haft en del att tänka på!


Moment 22, när man ständigt tvingar den enskilde att bryta mot bestämmelser i andra paragrafer. Från en roman av Joseph Heller (Catch 22) 1961, i Europa under andra världskriget

 Även hon är väl lite "motvalls" eller?

.
 Motvalls-käring, det var gumman/käringen eller kanske ”kärringen”, som alltid gick emot sin man. Mota vall, köra vall och gumman ville inte ”mota”. Det är nog när någon för det mesta bara ”illbastar”(nekar på det bestämdaste) och inte vill göra någon till lags. ”Och därmed basta”! And there is the end of it. That´s that!
 En mullbänks efterdyningar!
En pris med snus som blir en "mullbänk" i käften! 
En jordfyllande "mullbänk"!


Mull-bänk, jordfyllning I långa lådor, som man tryckte upp mot sidorna. Detta blev nu detsamma med snuset inunder läpparna. En bänk i mulen alltså!