tisdag 27 mars 2012

Lindell´s Gårdsslakteri Storegården Ottravad Tidaholm

Studiebesök på Lindell´s Gårdsslakteri på Storegården i Ottravad, Tidaholm den 27 mars 2012.

Från vänster i bild, ordföranden Ulf Söderhielm, Kurt Gyllenswaan, vår ciceron Kurt Karlén, sekreteraren Sven-Erik Hellberg, Görgen Green, Arne Nilsson, Nils Qvist, Per - Olof Markrud.

Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap hälsades välkommen av Kurt Karlén, som ”klädde på oss” och visade oss runt i fabriken.

Lindell´s Gårdsslakteri har nu funnits i 12 år. För tre år sedan brann fabriken ned. Det var i april 2009 som det hände, men det tog inte mer än sju månader (november) så var det full produktion igen i fabriken. 

I dag omsätter företaget ca 75 mkr på 17 anställda. 

Företaget har egen uppfödning av grisar och kompletterar med grisar från granngårdarna, nötköttet köps från Skövde slakteri. Produkterna förädlas sedan på gårdsslakteriet.


                                         Nu vet ni vad "allt" heter!

Vi fick se allt från det att grisen leddes in i slakteriet fram till paketeringen!

Här kommer  grisarna in för att så småningom bli mat på våra tallrikar.
Nu har grisen blivit avlivad och hissas nu upp för att bli tappad på blodet!
Färdigtappad och på väg till "skållning" för att bränna av borsten.
Nu försvinner all borst och grisen blir helt ren.
Mycket skicklig charkuterist hanterade kniven proffsigt, när han tog ur mage och inälvor mm.
Här ligger det magar och inälvor...

Delning av grisarna.
Inälvor.

Sekreteraren Sven-Erik Hellberg vid kotlettrader och annan godis.

Nu paketeras det styckade och färdiga köttet.

Här kommer den finmalda köttfärsen som förpackas i sina respektive lådor.
 Slutleveransen av kundernas order som här effektueras till löpande bandet.

Slutleveranser av beställda varor kommer på det rullande bandet.

Ambullerande kvalitétskontroll är viktigt så att kunderna får rätt varor och godkänd kvalitét. Här samspråkar ordförande Ulf Söderhielm och sekreteraren Sven-Erik Hellberg med en duktig Lindell medarbetare.

Skribenten Urban Lundberg tackar den mycket kunnige och trevlige "Ciceronen" Kurt Karlén för ett mycket intressant och minnesvärt besök av våra "närproducerade"varor.


Det finns även en ”värmeugn” på gårdsplanen som tar hand om de rester som blir från produktionen. 

Den förser de närmaste gårdarna med värme genom kulvertar. 

Vattenbehållaren rymmer hela 50 000 liter.

Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap bildades 5 november 1991 och har idag 171 medlemmar, varav 26 föreningar, som stödjer verksamheten. Föreningen håller till i Odenhallens lokaler i Falköping , där museet finns. 
Om man önskar bli medlem och stödja denna verksamhet, kostar det enbart 100 kronor per år!
Välkomna!

Kom med!
Tycker patrioten och golfveteranen Urban Lundberg!