söndag 27 april 2008

Golfresan med SSG till ENGLAND 2008

En golfresa med SSG (Svensk Senior Golf) till England 10-16 april 2008.
av Urban Lundberg 2008-04-27

SSG är ett av Europas 23 golfsällskap för seniorer med huvudsäte i Paris under namnet ESGA som står för European Senior Golf Association.

2007 var vi 167-medlemmar i Sverige och SSG-medlemmar från mina ”hemtrakter” (Falköpings GK) är Lars Friberg och Bengt Olofsson från Skövde GK, samt Roger Andersson från Vara-Bjertorp GK.

SSG: s syfte och målsättning är att samla dem som nått 55+ samt 70+ och spelar på handicap max 20.

- Önskar fortsätta att utveckla sin egen golf.
- Önskar finna en social samvaro med likasinnade oberoende av klubbhemvist.
- Önskar finna träningsmotivation i sällskap med likasinnade.
- Önskar tävla med eller utan handicap, såväl nationellt som internationellt, i en väl organiserad tävlingsform till en rimlig kostnad.
- Önskar utöka sitt nätverk nationellt och internationellt och därmed tjäna och vårda de sportsliga och sociala förbindelserna över klubbnivå. Vår medlemstidning "Seniorswingen" som förmedlar våra tävlingar och annat intressant.

Vi tävlar scratch i tre klasser-hcp 0-7, 9; hcp 8,0-13,9; hcp 14,0-20,0.
Internationellt tävlar vi i en scratchklass (0-9) samt en handicapklass (10-20) inom H55+ samt H70+.

ESGA-Championship i Göteborg 6-9 augusti 2007.

Vi arrangerade "The 26th ESGA Senior Golf Championship and Cup" i Göteborg 6-9 augusti förra året, med 252 spelare från 21 länder, som tävlade på Delsjöns GK samt Chalmers GK. Samtliga spelare och ca 100 medföljande personer bodde på Hotel Gothia Towers, där vi också hade Hospitality Desk och Tournament office. Volvo ställde upp med 20 bilar som gick i shuttle-trafik till och från banorna. Invigningen skedde på Världskulturmuseet med tal av Göteborgs borgmästare Jörgen Linder, samt dåvarande ordföranden för SSG, Hans Kaudern och ESGA:s President Hans Tuyt. Vi hade ca 50 funktionärer ute på banorna och ca 40 chafförer. Alla dessa eldsjälar bidrog till att arrangemanget blev en framgång och att man gjort det helt utan någon ekonomisk ersättning.

Vill du veta mer om SSG kan du titta in på vår hemsida. http://www.ssgs.nu/ eller kontakta vår ordförande Bernth Arwedahl bab_arwedal@hotmail.com ,Telefon: 0303-211 213, 0708-85 44 64.

Vårt tävlingsprogram för 2008 är följande:

Landsmatch mot UK, samt träningsresa 10-16 april.
Order of Merit O/M 2 Allerum Helsingborg 22 april
– ”- O/M 3 Harabäckens GK Varberg 12 maj
– ”- O/M 4 Alingsås GK 27 maj
Båstad landsmatch mot Tyskland 4-6 juni
Ostrava, Tjeckien ESGA H55+ Europamästerskap 22-25 juli
Tilburg, Holland ESGA H70+ Europamästerskap 3-6-augusti
Dröback, Gk Norge Landsmatch 19-20 augusti
Hulta Gk, Bollebygd SSG – mästerskap 1-2 september
Fjällbacka Gk. Landsmatch mot Danmark 8-10 september
Orust GK. Höstavslutning bästboll 23 september.
Samt en Matchserie med olika spelplatser April till oktober.

Englandsresan.

Vi var 23 stycken förväntansfulla golfare, som flög till London, som representerade 55+ och 70+ för att träna och möta likasinnade golfare från England i en landsmatch på Lydds golfbana.


Bild: Claes G.H.Dahlgren

Här står Benny Svensson näst längst till vänster från Kungsbacka och jag själv från Falköpings GK längst till höger tillsammans med två mycket trevliga engelsmän, H Bray som står till vänster om mig hade 8 i hcp och slog väl ca 40 meter längre hela tiden trots sina 74-år, men Benny och jag vann dock till slut med 3-1.

Det serverades en Welcome-lunch.

Med servetter i blått och gult i deras klubbhus.

Det var Brian M. Evans som hade inviterat oss, han var Englands kapten och hade ett imponerande namn som: M.Inst.G.C.M.-Chairman.Det är han Brian, som jag håller om när jag står på en upphöjning vid staketet för att på något sätt nå upp till hans fulla längd.

Jag hade anledning att se fram emot detta möte eftersom vi möttes i Sloveninen 2003, där det var 23 nationer som ställde upp i Europamästerskap som anordnades av European Senior Golf Associations (ESGA) lagmästerskap för 23 medlemsländer. (Se bild på SSGS-seniorer som deltog i Slovenien på Bled och Arboretums Golfbanor) Hans bollar tog slut i bland bergen när vi spelade (han fick några bollar av mig) och han gick i varje fall inte på sitt handicap den gången.

Hythe i Kent.
Vi bodde i en litet fiskarsamhälle som heter Hythe i Kent, ligger söder om Dover, med en fin utsikt mot Frankrike.

Förutom landsmatchen på Lydds Golfbana som vi vann med 6-5 i matchspel fyrboll/bästboll, så besökte vi även Hythe GC, Royal Blackheath GC, Princé s GC, Littlestone GC.

Här är infarten till Princé s GC. Ganska välbevakat strandområde med vackra villor och trädgårdar utmed stranden.
Det var varierande golfspel med Links-banor med mycket kraftig vind ibland, som var en annorlunda upplevelse.

Här står jag tillsammans med förra årets ordförande Hans Kaudern.Blackheath anorika klubbhus syns i bakgrunden.

Ganska trevlig miljö att koppla av i eller hur?

Vi blev dock mycket imponerade av Blackheath GC, som är Englands äldsta golfbana, som nu firade 400-års jubileum (1608-2008).
Så här träffades gamla klubbordföranden och golfare i olika befattninger inom golfklubben. Har man två axelklaffar har man varit President, en axelklaff innebar vice.

Det var väl så här det började?

Skapligt omklädningsrum, eller hur?

Det var en annorlunda atmosfär att stiga in på ”helig mark” och få en uppfattning om hur golfen började. De hade även ett museum som var väldokumenterat.


Jag tog några bilder från deras klubbhus samt museet, som visar en del av det vi fick uppleva. Två axelklaffar innebar President.

Vi intog även en minnesvärd och god lunch efter spel på deras välskötta bana.


Bild:Claes G. H. Dahlgren
Detta efter en proffsig sightseeing och en fullödig information om den 400-åriga historiken av deras klubbchef/Intendent.


Utsikten från klubbhuset med 18:de green framför terassen.


Bild:Claes G.H.Dahlgren

Även jag har under årens lopp samlat på mig några "minnen" från övriga nationer, 19 st har det blivit på "kavajen".
SSG.
Hör gärna av dig till SSG om du är intresserad att vara med i vår"Vuxenkollo" som jag garanterar ger dig en mycket trevlig samvaro med livskvalité och golf-upplevelser på en och samma gång.

Golfbloggen.

Vill du veta mer om Golf kan du gå in på min blogg: http://golfarenurban.blogspot.com/ så finner du en del golfartiklar som handlar om: Värt att veta om golf, Golfens ABC, Vett och etikett i golf, Vill du bli en bättre golfare, Golfhistorier och annat roligt, Golftalet till kvinnan, Golfresan till Irland, Falköpings GK:s niohålsbana samt 18-hålsbanan, Nya golfregler 2008, Golfen i Falköping. MM..

Keep Swinging, önskar jag och mina ”golfkamrater”.

Med golfhälsningar
Urban Lundberg