onsdag 21 december 2011

Bevingade ord från D till G

Bevingade ord från D till G!



Håkan Juholt var en doldis, som numera blivit en kändis på olika sätt!

Dold-is, någon med betydelse och makt som inte vill synas i kändisdebatten. Begreppet kommer ifrån Kid Severin i en artikelserie som startade 28 april, 1968 i Expressen.

För det kan väl inte vara så att vattnet är fruset och att man inte ser isen?

De sju dödssynderna!
 Här nedan finns det förslag på några nya dödssynder!

Döds-synder, det finns sju dödssynder: högmod, girighet, vällust, avund, dryckenskap, vrede, lättja/liknöjdhet. Dessa skulle alltså leda till döden enligt Johannes brev nr 5, det dög heller inte att be för dem, eftersom de betydde döden, hårda bud.

 Karl  den XII fick sitt elddop vid slaget vid Narva år 1700

Eld-dop, är egentligen ”martyrdöd på bålet”. Men vi menar väl att någon fått sitt elddop när han/hon blivit man/kvinna eller gjort något mycket svårt eller speciellt. Måste blivit rätt så varm åtminstone hett om öronen.



Fattig-lapp, kommer från en same som hade ont om pengar, där av fattiglapp (1788). Numera fattig person. Eller är det kanske någon från Lappland som inte har tillräckligt med renar?



Frest-el-se, det är bara att ge efter så blir man fri. Man kan stå emot det mesta men en frestelse är alltid en frestelse. Sjätte bönen: ”Inled oss icke i frestelse!” Det finns även en maträtt: ”Janssons frestelse”. 

 En Frimicklare?
 Jonas Gardell kanske också är en Frimicklare?

Fri-mickel, frikyrkomickel, frimicklare, påhittat av J Lundström i Figaro nr 17 1893.
Kan det kanske vara rävar som har fått sin frihet av något slag.



Frun-timmer, tyska Frauenzimmer (1560) som var ett kvinnohus/frustuga. ”Ja, se fruntimmer sa tanten som föll baklänges från bussen i gatan!” Det var även någon som vågade påstå att ”Fruntimmer” kör dåligt bil!  Inte jag i alla fall! ( Mitt ”fruntimmer” kör ganska bra bil!)
En fru med ”träsmak” eller?

 Tanklösthet att ta äpplet?

Få-vitsk, det fanns en liknelse en gång om tio jungfrur på Jesu-tid, varav fem var ”fåvitska” och fem var visa. De ”fåvitska” glömde att ta med olja, så de betraktades som oförståndiga. Hade de ”få vett” (lite vett) i skallen kanske? Viktor Rydberg (Dexippos 1876) skrev en gång: ”Vad vår värld är kallt förståndig, vad vår värld är fåvitsk klok”.



För-nuft, fornsvenska fornuft, de kognitiva delarna av en människas psyke som ger upphov till tanken. Förnuftets natur har gett upphov till en rad filosofiska frågeställningar. Medan vissa menar att förnuftet står i opposition till känslor hävdar andra - exempelvis David Hume - att förnuftet aldrig kan generera handlingar av sig självt. Svaret på denna och andra närliggande frågor har vida konsekvenser inom olika filosofiska områden, exempelvis etiken.


"Den förnuftiga människan anpassar sig till världen; den oförnuftige envisas med att försöka anpassa världen efter sig själv. Därför beror alla framsteg på den oförnuftige." (George Bernard Shaw)


  Återkommer med fler Bevingade ord!