onsdag 21 december 2011

Bevingade ord på B

Bevingade ord på B!

Här kommer fortsättningen!

Han verkar ha fått något om "bakfoten" hur man inte beter sig mot sin kära hustru eller?

Bak-foten, ”det har du all fått om bakfoten”! Detta är när man har fått en oriktig uppfattning om någonting. Kan komma ifrån: Ta tag i en bakfot när djuret ligger felvänt eller när något djur har trasslat in sig med foten.
 Har ser vi Conan barbaren!

Bar-bar, barbari är när man förstör något som är fint och vackert. Det var en påve med min namne, som hette Urban VIII (1623-1644) av släkten Barberini, som lät avlägsna antika bronsbjälkar i
Phantheon i Rom och smälta ned dem till kanoner, som den smädande sentensen ”barbarism” riktade sig mot Påven. Nästan hel naken eller?

Be-falla, ”befall först sedan du lärt att lyda”, anges hos Diogenes (200-talet e. Kr) efter Apollodoros från Aten 100-talet f. Kr och Solon på 500-talet f. Kr, sin upphovsman. (ingen kan styra som inte kan styras).
Vissångaren Lars Bondesson av ”Linconvisan” av H Hallbäck (1865)
Kammartjänaren frågade:
Vad befalls?
Å så sköt han kungen i planeten, så huvudet skutta från hans hals,
Å blodet stänkte på tapeten.
Kammartjänaren frågade ”Vad befalls”? Ber man så kanske man inte faller?
 Det är farligt att ha en obegåvad vän; det är bättre med en förståndig fiende!

Björn-tjänst, att göra någon en björntjänst kommer nog från fransmannen La Fontaine (1668), detta när björnen skull jaga bort en fluga från sin husbondes näsa och samtidigt slog ihjäl honom. Det är ingen idé att hjälpa till om det blir ett dåligt resultat alltså. 
En björntjänst kan alltså även vara en otjänst!

Historia om en annan ”björntjänst”: ”Det var en gång en jägare som stod på älgpass och då kom en björn bakom och slog ramarna om honom, han fick bara tag i björnens lille snopp, som han då drog i. Efter ett tag så släppte björnen och jägaren sprang och tittade bakåt, då fick han se att björnen vinkade med sin tass och ville att han skulle komma tillbaka”!

 Om man nu inte gillar tjurfäktning så kanske man kan Bojkotta detta på något sätt!

Boj-kott, kommer ifrån CH Boycott, som blev föremål för utpressning och blockadåtgärder från irländska bönder (1880). Man ”bojkottar” någon som man vill förhindra att få det han vill.
Det här paret har hjälp många som kommit på obestånd och där anhöriga "gått i borgen" för! 

Borg-en, ”går man i borgen så går man i sorgen” står det på Apollotemplet i Delfi av Thales (500 f. KR). Man ”borgar” alltså för den man ställer sig som ”garant” för, om lånetagaren inte kan betala blir det borgenären som i stället måste göra detta. (Take care!) Borgen skyddar även om den är väl befäst. ( Vårt hem är oss en väldig borg!)

 Det är nog en bra bit dit!

Bort-om, Dan Anderssons Tiggarn från Luossa:” Det är något bortom bergen….
På andra sidan allstå.
 Du doftar "bracka" tycker björnen!

Bracka, skymford för borgare. Kanske kommer det från det latinska braccati som betyder byxa. ”Brackan är inte tilltalad bara omtalad” sade G P Hamilton, när han blev påhoppad av herr Svensson och krävde en förklaring.

 Brittsommar , "Britta Dagen" eller "Indiansommaren!

Britt-sommar, är det i början av oktober, (Heliga Birgittas dag).
Kan det vara en engelsk sommar med duggregn och dimma också månntro?

Detta var de jag ville kommentera på B. Nästa gång blir det C-D! Håll tillgodo!