tisdag 21 februari 2012

Båtliv i Oskarshamn 1994-1998

BÅTLIV i OSKARSHAMN 1994-1998.


 Strax norr om Oskarshamn i Figeholm hade vi vår första båt. Min yngste son Per sitter på bryggan och väntar på att vi skall vårrusta vår båt.
 Nu putsas det....Denna båt var lite "ginglig" och det var smalt på "skarndäck" som är "golvet" utmed kanterna.....
Det skall göras fint.. Styrpulpeterna, främre räcken, fick sig en törn en gång, när äldste sonen Anders skulle slå av motorn och lägga in backen, då "dog" motorn och vi for rakt in i bryggan. Jag stod främst och landade i några fiskenät som våra "fiskebröder" hade hängt på tork.


Ryds Camping med 75 hästars Mercury....
Här bär det iväg mot hamnen.....


Nu har vi köpt en sprillans ny Ryd´s Camping. Den bytte vi till oss med en äkta matta "Isfahan" silke, som var värderad till 42 000.- Vi bytte "jämnt!" Det kuriosa var, att när vi sedan flyttade till Falköping, så bytte vi bort denna båt mot en Polar Camping husvagn också med "jämna slantar!". Sedan sålde vi husvagnen i Falköping för 43 000.-, så det blev t.o.m plus på "alla" affärerna.

 Premiärdoppet, spännande.......Nu blir det lite utforskning av Figeholms skärgård, som ligger norr om Oskarshamn....Nu sitter min försäljningschef och fiskekompis Åke Larsson och dricker kaffe tillsammans med hustru Ann-Marie och vår dotter Jenny..
Å
 Åke Larsson med min Jenny och hans son Jonas. Han hade även en dotter som hette Ann-Sofie. Hustrun hans hette Laila....Här rensas det fisk som sedan skall rökas i "ABU-röken......

 Skeppare Urban med "pröjsare" och Åke´s hustru Laila.....

 Nu är min dåvarande svåger Tore Mohlin och svägerskan Gunnel tillsammans med ett av deras barn ; Ingrid och hälsar på. Jenny och brodern Per som står på båten....Lite strandhugg...... med Ann-Marie och Jenny och Anders...


Snyggt aktersmycke, med dåtiden moderna  "tit tamma uggla glasögon!"Nu bär det iväg på fisketur med min gode vän och fiskarkompis "Domus"-Nilsson...
Åke Larsson och jag hade 700 meter fiskenät. Vi fick torsk, flundror och sik..... 
En gång hade vi fisk i nästan alla nät, det blev att rensa fisk hela helgen och grannarna blev med fisk .....
Praktiskt med tvättkorgar till våra nät..Skål på dig! Hustru Ann-Marie..
Nu är näten upphängda och vittjade......
Ett knippe flundror.. de är lite besvärligare att rensa. Det behövs en lite slöare kniv för att ta bort "sidorna", sedan är det bra att ha en "vante" som man använder till att flå flundran med. Skinnet slits ut på fingrarna efter några "vändor" annars....
Skaplig torsk, eller hur?
Mycket fisk blev det på den tiden. Jag rensar en torsk på ca 3 sekunder, vill man ha bort skinnet på filén också, tar det väl kanske 5.....Att ta bort skinnet är inte att rekommendera, eftersom när man sedan steker, så rullar torsken ihop sig och går sönder, särskilt om den är pinfärsk. Bättre att ha skinnet kvar vid stekning. 

 Mysigt strandhugg....


 ÖN; Blå Jungfrun i bakgrunden..... Soluppgång till vänster om Blå Jungfrun.....Soluppgång bakom Blå Jungfrun....


Vi hade många kunder på besök till Gylling Elektronikprodukter, som jag då var Marknadschef för. Gissa om det var populärt att få åka med till sjöss och fiska och grilla direkt på klipporna.


Det var tyskar,engelsmän och svenskar, som åkte hem med en ny upplevelse...Vi hade bra kommunikationer när vi myntade begreppet för våra kunder: "Vi är ni!"


                                             "Vi är ni!"


Här står jag längs upp till vänster tillsammans med Staffan Zenkert och Åke Larsson, beskriver hur det skall vara för Urban,Staffan och Åke på andra sidan. 
Vi ställde upp en kamera, täckte halva linsen, tog sedan ett kort, vred tillbaka filmen och täckte sedan linsen från andra hållet, tog ett kort till. Vips så hade vi två kort i ett!
Det var den tidens " Adobe - Photoshop-teknik!"


Jag författade sedan en "Gylling-Guide", som vi sålde till våra kunder. Den blev mycket uppskattad och kallades för "Gylling-Bilbeln", den beskrev vad som krävdes för att få ett bra resultat av sina mönster-och kretskort.


Fabriken var för den tiden mycket modern, med funktionella, moderna lokaler och ett bra produktionsflöde......
Det var ju inte sämre av att Fisksätra Varv i Västervik, ingick i Gylling-gruppen. En del av vår kunder fick möjligheten att "testa" vår stora och  fina skärgårdskryssare. Det blev inte precis svårare att göra affärer med dem sedan.....


Det blev även en liten seglats med Arne Nilsson, som då var VD på Nife-Ljungner.
Vi spelade en del tennis ihop med hans familj. Hans pojkar, Per-Anders och Tomas spelade en hel del med mina grabbar, Anders och Per. Min son Anders har även haft kontakt senare med dem i USA. 
Flytvästar i massor kommer Ann-Marie med och dottern Jenny kollar något.....
Det började med dåligt väder.....Men vi gav oss iväg i alla fall....Bryggan fanns utanför där han bodde....


Ann-Marie och Per lossar på storseglet.....

Ingen vind.........Lite bekymrad styrman eller? Nu har i alla fall vinden anlänt.... cigarett, fy,fy,
Och även solen.....


Det var det "Oskarshamnska" båtlivet i en liten ask....
Hos Dan Elving och Elisabeth Stensby på deras brygga vid Sämsjön......


Skepp O´hoj!