torsdag 23 februari 2017

Falköping, S:t Olofsgatan och ströget förr och nu.




S:t Olofsgatan och  ”Ströget” i Falköping.




Ströget och dess historia....stan till Ranten..förr och nu...

Jag kommer att berätta lite i ord och bild om "Ströget", genom att leta reda på gamla bilder, samt historik, sedan kommer jag att bifoga bilder på motsvarande fastigheter och visa hur dessa ser ut idag (2015)och vilka företag/byggnader som nu håller till på samma plats/ställe.

"Ströget" för mig 1952, när jag var fyllda 15 år, fungerade som en träffpunkt och var då en viktig pulsåder, där vi möttes och levde lite avspänt med fika, korv och bio..

På den tiden arbetade jag 48 timmar/vecka,på Åtvidabergs/Facit,s verkstad mittemot dåvarande Roxy-biografen, vilket innebar att jag inte slutade förrän kl. 15 00 på lördagar.
Det blev att åka hem och tvätta av sig arbetslukten, (mest varnolen/olja från tvätt av kontorsmaskinerna)
Sedan blev det en fika med kompisarna antingen på Cosmo-fiket, eller i  ” Plantis.”

På kvällen kunde det bli både en och två filmer, den första kl.07 00 på Cosmorama och sedan 09 00 på Roxy, med en korv hos Vallins kiosk vid folkskolan.

Det kostade 1.90 "där uppe" alt. 1. 55 på "snus”, vilket innebar de fem första bänkraderna.
Gick jag inte på 9:an,så blev det istället några "strög" fram -och tillbaka mellan "Gillisa" korvkiosk vid Trekanten och Cosmorama, innan det blev läggdags. 

Ibland hände det att jag hade den stora lyckan att få bjuda med en flickvän på bio och försiktigt närma mig hennes hand under visningen, spännande tider….

Lite senare upp i åren dansade jag på "Storan”, (Stora Hotellet) tisdagar och torsdagar.
Även Sigurds lokal besöktes... men det är en annan historia...

 Nu kommer vi snart till hur det var både före och efter min tid...

(Bo Hovemyr, Eric Forss och Staffan Atley , har även bidragit med en del intressanta bilder, utöver mina egna, samt de som kommer från Falbygdens Museums arkiv.)



Vid 1900-talets början var det i stort sett obebyggt mellan Lazarettsgatan/Odengatan och till Ranten Småskola, mellan stán och Ranten.

Det hette då Rantavägen, eller Järnvägsgatan fram till 1923,
tills gatan fick sitt nuvarande namn; S:t Olofsgatan.

Det var en ung baningenjör som hette Johan Norrman, som först anlade lite alléträd som dock dog pga. frost och kreatursmums..

Inte förrän A P Westerberg (Planteringsförbundets skapare, som invigdes 1885, bl.a.)kom till staden, som det blev en fungerande allé på "Ströget!"( Tyvärr har väl almarna, lindarna och askarna tagit "stryk”, tagits ned och omplanterats. 1998 fanns det ca 140 träd, varav endast ett trettiotal kunde betraktas som någorlunda friska, resten var utsatta för svampangrepp. Det är även klart att allt uppgrävande, ledningsdragning, mm, har påverkat trädens rötter och trots "hamling”, mm, har det satt sina spår..)

Järnvägen blev klar 1858 och då byggdes det stora hus både öster och väster om järnvägen.
Även utmed Ströget byggde "järnvägarna" en hel del större hus.

 Ströget... från stán till Ranten ... förr och nu..

Stan och Ranten 1938




Jag börjar med Storgatan 15/ S.t Olofsgatan 2, där "Ströget" ungefär började ..

Där finns "Kilanderska huset”, (ägs numera, 2015, av kyrkan, det finns en frisör kvar i fastigheten )som fick bygglov 1898 på en tomt där Falköpings äldsta skolhus lär ha funnits och även stadens västra tullhus,samt "Mörkens krog."
Stadens postkontor har funnits här i början av seklet, innan det flyttades till det Forsska huset på S:t Olofsgatan 5, där nu, 2015,SEB har sitt kontor.

Det har även funnits, frisör, optiker, försäkringsbolag, samt Mörks bosättningsaffär.
Men dessa har haft sin verksamhet mot Storgatan..

 Ströget. S:t Olofsgatan 1..förr -och nu..














 S:t Olofs-hus. Byggdes i slutet av 60-talet. När det gamla revs 1965.

Den ursprungliga byggnaden kom till i mitten av 1800-talet, med en vackert inredd festvåning och en fin och lummig hotellträdgård med en Kägelbana.

 















"Stadshuset" vid "Stora Gatan", som hette Jouvins eller "Schoängs",som det allmänt kallades, innehöll danssalong, rum för resande ,restaurang ,samt biljardsalong.

Det var ju någon i "församlingen" som undrade vad de höll på med hos Jouvins!
Denna "församling" (se bild)kallade sig för "Neptun!"
De samlades framför den fina och dekorativa kakelugnen i den stora festsalen.
Det var några av stadens mest kända män som deltog i "hippan!"
Det var fru Hammar som skötte "stället" under denna tid.
Lite kul hade man nog på den tiden, verkade det som!
Bara njut och "häng med!"


"Neptun”, en förening på hippa på Jouvins. 
Några av stadens mest kända män i stora festsalen, 1 trappa upp. Salen försågs under fru Hammars tid med vackert målade, uppmärksammade, oljemålningar i fält av konstnären Lindgren 1874. 

Sittande: Tandläkare Axel G.Rane. Stående fr. höger: sedermera apotekare i Falköping Erik Bolling. 
Dåvarande apoteksinnehavare i Falköping, sedermera bosatt i Stockholm, Axel Rignell. Regements- och stadsläk. E.F.Ericsson. Dåv. 1: ste stations skrivare. i Falköping, sedermera stins i Vartofta Lennart Granfelt. Lasarettsläkaren (sedermera bosatt å Mösseberg) Karl Schiller. Arrendatorn av Bäckabo egendom Edvard Bergström "Knacken". Kamreraren vid Sydsv. banken Erland Silfverhielm. Postexpeditören Fredrik O:son Brummer (som var son till borgmästare Brummer). 
Bilden är en gåva 25/5 1933 av fr. Gulli Rignell, Jönköping, från apotekare Axel och fru Julia Rignells (i Stockholm) sterbhus.

Fint bröllop från Jouvins!
Det var Tekla Gustafsson och Axel Holmbergs som den 6/6 1909. 
Firade sitt bröllop.
Nr 4 i främre raden från höger är Torsten Gustafsson Nr 5 Vilhelm G., Nr 2 Ingeborg Gustafsson.


Bifogar även en bild på Jouvins barn och anställda damer samt besökande.

Nedanför Jouvins hotell butiksinnehavare Grunner, 
Hanna Augustsson garn och vävnadshandel.

När krögare Jouvin avled mitten 1880,testamenterade han hela rörelsen till två av sina "tjenande mamseller", som drev detta under några årtionden. Tyvärr gick rörelsen allt sämre och 1920 förlorade de även rätten att servera alkohol och på 1930-talet blev hotellet ombyggt till bostäder och affärslokaler.

Där finns idag Nordbanken, tidigare fanns Skaraborgsbanken på samma ställe.

Tidigare fanns Jouvins och Lidholms garnaffär, samt på Storgatan, Frideborgs konfektion,
Båth's konditori, en frisersalong, vitvaruaffär, en affär för damhattar, bilfirma och några till.. Finns info om dessa i tidigare inlägg på Storgatan...
Om ni söker på Storgatan och inte "Ströget", men lite extra info blev det.
Även, Falbygdens ost har haft en filial här.

När S:t Olofs hus var klart flyttade Norders bokhandel in från sina lokaler tvärs över gatan ("Norders hörna")och var där några år, innan de flyttade in till sina nuvarande lokaler på Dotorpsgatan.

Idag (2015-11-06)finns City Optik - utmed S:t Olofsgatan, samt Djurshopen och en skoaffär som heter O.J's skor och Lilla Spa.

Bifogar lite bilder från museets arkiv och Kenneth Milton, samt mina egna, som visar lite hur det ser ut idag (2015)


Från "Ströget"- till Ranten..





Storgatan 15 (Det gula huset, längst upp i bild innan kyrkan)ligger mittemot Kilanderska (numera (2015)Vadsbo-lås) och kom till på tidigt 1800-tal och ägdes 1870 av Färgfabrikören L G Westlin.
Där fanns även en speceriaffär i hans ägo.(se bild).
Där har även funnits, Gerda Severin, Karl Nybergs speceriaffär, Libergs skivcenter, Wilssons färghandel ,Anderssons radio-tv, samt Smack/Standardmagasinet.
Bilder från museets arkiv samt nytagen bild U Lundberg 2015-11-05.

 Ströget.. S:t Olofsgatan 5, förr -och nu...
















Denna fastighet byggdes av fabrikören J.A.Forss år 1898,där hade han mösskrädderi och körsnärsverksamhet, innan han flyttade till en egen fabrik längst ned på Trädgårdsgatan i närheten av dåvarande Falköpings södra station och varmbadhuset.

Forss'ka huset.
S:t Olofsgatan 5. (tidigare Järnvägsgatan/Nya Trädgårdsgatan)

Det finns en liten historia om detta i mitt tycke vackra hus, som kanske är värt att återge och berätta lite om.
Själv minns jag när jag hämtade nygräddade bullar på innergården på 1950-talet.
Hälsade även på min barndomskamrat Åke Jönells Pappa, som hade en grossistfirma tillsammans med Gerhard Lennartsson, som var min hustrus farbror.
Tomten ägdes från början av målaren J Wallin 1861 och sedan hans änka fram till 1890.
Då köpte mösskräddaren Johan August Forss tomten och byggde 1895 det stora stenhuset, samt en mössfabrik inne på gården.
Det var tillverkning av skinnvaror, muffar, boor och sådant den tidens damer använde.
Några år senare byggde han fabriksbyggnaderna lite längre ned på Trädgårdsgatan, men det kan ni läsa om på annat ställe som jag skrivit om tidigare.
Bifogar en länk till denna berättelse,
J.A. Forss AB grundades 1876 av J.A. Forss.
Disponent Primus Forss, samt James Forss drev företaget tillsammans med kontorschefen, Berndt T Rupert och hans son Jörgen, som var lite av "allt i allo" i företaget fram till 1969.
Numera är det bostäder och Röda Korset som håller till i denna fastighet.

Vill ni även veta lite mer om fabriken, ber jag er att klicka på bifogad länk.



Under första världskriget överlämnade Forss, som då var änkling hattfabriken till sina söner och sålde sitt hus till bankdirektören Gustaf Sundling 1917, som representerade Sydsvenska Kredit AB. Denna bank hade dock hyrt av Forrs sedan början av 1900-talet. Sedan köpte Göteborgs Handelsbank fastigheten 1925 och 1949 blev det SEB som är den nuvarande ägaren.
Även postkontoret har haft sina lokaler där 1908/09. Där banken nu har sina lokaler fanns ett konditori och i källarlokalen var det brödförsäljning.
När Forss flyttade 1917, blev det restaurang en trappa upp i huset som hette Continental som innehades av två systrar som hette Pettersson.
Där var det både kondis och servering av måltider, fanns både öl -och vinrättigheter.
Det var fint och påkostat, med eleganta möbler.
En tamburvaktmästare stod och tog emot kläder, vilket var en sensation för Falköpingsborna.
Men tyvärr fick denna rörelse stryka på foten när Stora Hotellet blev färdigt 1929.
Dessa båda fröknar fortsatte då med att tillverka konditorivaror i bageriet i källaren.(Jovins  var ju en annan konkurrent inte så långt därifrån)
Nu när hotellfastigheten blev klar flyttade Posten dit (1929).
År 1939 revs det fina torn som prytt taket.
Bild från museet före tillbyggnaden 1919 och U Lundberg 2014

Sydsvenska kredit och Handelsbanken, samt Posten har även haft sin verksamhet här, dessutom, Stilgardiner, Pehrssons elektriska affär, Lindgrens bok-och Pappershandel (eftr.),Köpstadens frisör ,Kreationen, Harry Carlssons urmakeri , Färghandelsbolaget, Café konditori Continental och All-Video.
Finns även foto på att Vera -Magasinet haft ngn form av försäljning där SEB finns numera.

Bifogar lite bilder från museets samlingar samt mina egna..
 .












Ströget ..S:t Olofsgatan 4, förr och nu..
"Norders hörna" kallas fortfarande denna byggnad, trots att Norders bokhandel flyttade därifrån för många år sedan.
Huset byggdes 1902 av Albert "Pipa" Ljungkvist, en legendarisk hästhandlare från Leaby.

Det var Emil Kilanders svåger, hästhandlaren Albert Ljungkvist i Leaby, som köpte tomten efter Högbergs Café, detta Café startades av A.G. Larsson, som huvudsakligen var avsett för godtemplare.
Från början innehades tomten av Borgmästaren Brummer när han kom till staden 1863, denne Brummer köpte då denna tomt av Agnes och Maria Sjöström, tomt nr 1. Brummer ägde redan tomt nr 2 där han förmodligen lär ha bott(Han var deras svåger.)
Han sålde tomten till makarna Högberg 1894.
Brummer blev borgmästare 1871-1900, avled 1908.
Albert var också gift med en dotter i samma familj och byggde den stora vackra "vita gräddtårtan, ”mittemot Kilanderska fastigheten.

Storgatan 30. Detta stod färdigt 1903, Hjalmar Lundins bok-musik och pappershandel flyttade in,men detta företag övertogs 1908 av Carl A Norders och drevs vidare av sonen Bengt Norder, kallades för "Norders Hörna" fram till 1967.

En polisman vid namn Högberg lär även haft ett café här.
Skaraborgsbanken har även haft sitt kontor i den "Ljungkvistska skyskrapan."
Här fanns även "kalkkontoret”, sedermera Ytong.
Som tidigare sagts så hade Norders bokhandel sin affär här.
Nu huserar "Gröna huset"- Hälsokraft på detta ställe. Sedan är det Emmas Skönhet, Stella's Place och Asian Food. Utmed S:t Olofsgatan finns även Mingus restaurant & pizzeria.
Även Sjölins, Westerstrand och Försäkringsbolaget Skandia har funnits i denna fastighet.
Video-Håkan, Tina, Skohörnan, Prylhörnan , Lagergrens eftr. modeaffär ,Jeans-stallet, Gösta Anderssons skoaffär.




Biljettkö på S:t Olofsgatan/Järnvägsgatan (som den hette då)med kossor och komockor i närheten av Norders hörna.
En av damerna håller nog för näsan.
Det är på S:t Olofsgatan 4, troligtvis en kö för inköp av lotter till teaterlotteriet 1913.

Samtliga bilder kommer från museets arkiv, även en från Jan Frimansson och några nya som jag tagit 2014/15.









Ströget..S:t Olofsgatan 7 ,förr -och nu...
Som allmänt kallades för "Apotekshörnan."
Det var en apotekare som hette J A Wallin som under 1800-talet verkade här.
Han deltog även i kommunalfullmäktige där han blev dess ordförande.
Huset är ursprungligen från 1800-talet, men byggdes om 1930 till et stenhus med stora skyltfönster.
Apoteket kronan fanns där, Mac Meda HB och Ekonomikonsult.
Polyfoto fanns före mitt företag, ROYAL GULD, som efterträddes av Majdor Segerströms heminredningsbutik och där sedan Svenssons rör tog över.

Även Brunstedts konst-och glas fanns där, numera finns de på Verkstadsgatan, de har efterträtts av, galleri Tinnert AB.
Men dessa ligget mot Trädgårdsgatan..

Några som hållit till på denna adress enligt adressregistret ..

Nya Pappershandeln S:t Olofsgatan 62 detaljhandel bok/papper (1920) (1951) 1935-(51) filial till Falköpings bok & papp., Josef Johnsson  
Firma Ekonomikonsult S:t Olofsgatan 7 tjänster juridik (1978) Harald Thunander  
Mac Meda HB S:t Olofsgatan 7 S:t Olofsgatan 4 Storgatan 7-9   detaljhandel textil (1978) (1995)  
Polyfoto S:t Olofsgatan 7 detaljhandel foto (1939) (1970) Karin Kai-Larsson

Det finns även ett collage av bilder hur det gick till när vi (Royal Guld & Silver) 
Flyttade in på S:t Olofsgatan 7 i början av 80-talet..med min hustrun Ann-Marie och vårt allt i allo Bibbi Ljungvist...finns på FB, skriv in "Royal" ,eller kola på denna blogg under artiklar..






Ströget"- S:t Olofsgatan 9. Förr -och nu...
Denna byggnad kom till år 1912 enkom för Skaraborgsbankens räkning.
De verkade där till slutet av 60-talet då de flyttade in i S:t Olofs hus.
De efterträddes då av Apoteket Kronan, som flyttade in från S:t Olofsgatan 7, de flyttade sedan till Östertullsgatan/Storgatan.
Efterträddes av Dahl/Asplunds hyresbostäder och bygg AB.
KMPG-Bohlins revisionsbyrå har även varit här, samt Edenviks reklambyrå.
Numera finns FT (Falköpings Tidning 2017) i denna byggnad .









"Ströget"- S:t Olofsgatan 11. Förr -och nu...
Idag finns här ett 1960-tals hus, som byggdes av landstinget för att verka som en sjuksköterskeskola, med elev -och personalbostäder.
Men 1965-års beslut omintetgjorde dessa planer.
Det blev efter 1967,enbart personalbostäder och idag (2015) är det äldreboende..

Bilder från museets arkiv samt några egna från 2015-11-05.



Men på denna tomt byggdes det Neumanska/Jungmarkeska,ca 1865,byggnaden som länge var en av stadens största privata hus.
Det var ett reveterat tvåvåningshus, som var byggt i timmer från Sagers i Ryfors och yttertrappan i rosafärgade kalkstenshallar från Vilske Kleva. Huset byggdes av den förste lasarettsläkaren, Carl Alexander Leopold Neuman.

Norr om detta hus fanns även ett lite mindre hus, som inrymde skrädderi och även Anderssons Radio & TV affär.







"Ströget" - S:t Olofsgatan 15. Förr-och nu...

Byggnaden uppfördes 1928.
Det fanns även vedbodar och tvättstugor på gården..

Jag har hittat en del som förekommit i denna byggnad, nämligen, Västra torvströcentrum ,Walles konst & antikvitetsaffär, Tomas Nilsson Fastighets AB, Thiels Textil, Permanentsalongen/Hårstugan ,Mönster ateljén  ,Kontorstjänst, Gunnar Anderssons symaskins-och Radioaffär, Elvira Höglund/Eklöf damfrisering, Edvin Erikssons elaffär och Barngarderoben .
Även."Tant Brun" har varit där med lite mysig servering av kaffe gör fina  smörgåstårtor och annat gott tilltugg. Numera håller hon till vid gamla busscentralen vid Trädgårdsgatan (2017)
.
Bilder U Lundberg 2015-11-05.





 S.t Olofsgatan norrut över Träsgårdsgatan.
 Trädgårdsgatan österut mot hästbacken,vid krysset S.t Olofsgatan.
 Trädgårdsgatan ned mot dåvarande Falköpings Södras järnvägsstation.

Trädgårdsgatan västerut mot dåvarande Falköpings Södras järnvägsstation.

Ströget- S:t Olofsgatan 6. Förr-och nu...
Huset på denna adress eldhärjades i februari 1998.
Branden startade i en lokal där det då fanns en Pizzeria.
Huset anses ha varit ett av stadens äldsta, därför byggdes det upp igen i dess ursprungliga stil.
På denna adress har tidigare funnits Ekblads Optik -och foto, samt Standardmagasinet med SMACK ,som sedermera flyttade till Storgatan 15 , i hörnet Storgatan/S:t Olofsgatan. ( Vadsbo lås finns där idag, 2015).
Det har även förekommit en frisersalong, blomsteraffär, skoaffär och några fler...
På gatan utanför denna affär låg forna tiders droskstation, med ett "tankställe."
Här hade en åkare vid namn August "gullstubb" Andersson även sin foderkrubba placerad, där hästar, droska och kusk väntade på hugade resenärer. Från Jouvins kanske?
Omkring sekelskiftet bodde familjen Tengbom här.
Julius Tengbom var lasarettssyssloman, dvs., administrativ chef för sjukhuset.
Ett av hans barn, som hette Ivar, blev en känd arkitekt och professor.
Församlingshemmet, Televerkets byggnad vid Bryngelsgatan, samt fontänen "Malta Johanna", bär hans signatur.
Han ledde även restaureringen av vår kyrka under 1960-talet.

Dessa företag har tydligen förekommit på denna adress..
Systrarna Jonssons konditori S:t Olofsgatan 58 servering konditori (1920)  
 Borås-lagret S:t Olofsgatan 6 Storgatan 12-14 detaljhandel textil (1935) (1951) Ida Liljeros efterträdde Ekströms stuvbod, sedan Standardmagasinet  
Club Continental S:t Olofsgatan 6 (1978)    
Egendomsmäklarna S:t Olofsgatan 6 tjänster fastighets- (2003) kvar ..
Emil Carlssons skrädderiaffär S:t Olofsgatan 6 Jakobsgatan 6 detaljhandel textil 190? (1944)  
Falköpings Stuvaffär S:t Olofsgatan 6 detaljhandel textil (1920)   Emil Ekström  
Gunnar Adamsson S:t Olofsgatan 6 tjänster (1935) (1940)  
Larssons Frisörsalong S:t Olofsgatan 6 tjänster frisör 1913 kvar Linus Larsson/Bengt Larsson/Lennart Larsson  
Nils Lidéns frukt-, frö- blomsterhandel/Lathyrus S:t Olofsgatan 6, detaljhandel blommor/grönsaker
 (1920) (1978) före dess Carolina Larssons fruktaffär/Harry Jansson  
 Pizzeria Torino/Amigo S:t Olofsgatan 6 servering hämtbutik (1995) (1997)  
 Rut Wibergs Hemslöjdsaffär S:t Olofsgatan 6 detaljhandel hantverk (1940) (1948)  
Skodon AB/Svenssons skoaffär/Sko-Svensson/Sko-Sak S:t Olofsgatan 6 detaljhandel skor (1920) (2003)  
Standardmagasinet/Smack S:t Olofsgatan 6 Storgatan 15 Storgatan 22-26 detaljhandel textil 193? (2003) Claesson/Bergsten/Maj o Anders Moqvist  
Violen Blomsterboutique S:t Olofsgatan 6 S:t Olofsgatan 1 Stora torget   detaljhandel  
blommor/grönsaker
 (1995)    
Hair och där S:t Olofsgatan 6, pä gården Trädgårdsgatan 16 tjänster frisör (1995) (2003)  
Bodströms pensionat S:t Olofsgatan 60.
Idag 2015-11-05 finns Egendomsmäklarna. Och Frisör Larsson i denna fastighet.

Samtliga bilder är från museets samlingar, utöver de jag bidragit med från 2015-11-05






Ströget- S:t Olofsgatan/kv. Läkaren sjukhustomten.
Det äldsta sjukhuset öppnades den 15 oktober 1856 och kalkades då för Sandströmska efter den dåvarande landshövdingen i länet.
Sedan 1793 fanns ett lasarett i Mariestad, men fram till mitten Av seklet insåg man att det behövdes ett sjukhus till i länet. Det blev en dragkamp bland övriga städer, där Falköping gick segrande ur striden och sjukhuset skulle bli ett av Skaraborgs två länslasarett under många år. 
Det berodde delvis på Falköpings sunda klimat och som landshövdingen uttryckte det: "Stadens läge är rymligt och sunt och de fattigas bostäder äro vitt skilda från de förmögnares!"
Sjukhuset byggdes sedan ut i etapper,1894,1900,1904,1913,1936 och 1945 ( då min skola revs) Då blev det även Centrallasarett.
Men sedan kom landstingets stora sjukvårdsbeslut 1965, vilket betydde slutet för Falköping som centralort för länets sjukvård.
Hösten 1997 invigdes ett nytt sjukhus vid Danska vägen och de gamla sjukhusbyggnaderna hamnade 1998 i privata händer.
År 1876 byggdes det en folkskola som jag gick mitt första skolår i på den tomt där ungefär där vårdcentralen ligger idag(se bild).
Denna skola revs 1945 när sjukhuset byggdes ut.
Det fanns även en barnstuga på tomten ,som revs när det blev äldreboende på 1980-talet på denna tomt söderut.


Småskolan på lasarettstomten.

Sedan blev det flytt till Folkskolan i andra klass 1945 för samma fröken i en annan liten "trälåda!"
Överst från vänster står , Sven -Erik Hellberg, Bror Hellkvist, Ulf Carlsson, Inge Källström, Karin R Brandström, Ann-Lisa Hultberg, Ove Hermansson, Stig Johansson, Bernt Andersson, Åke Åseskog.
Mitten från vänster, Siv Carlsson, Kerstin Hägerz, Ulla Sjöblom, Aina Johansson, Kylliki Wekkili,
Ing-Marie Gustavsson, Ulla Techtermann, Kerstin Lindblom, Gudrun Söderström, Berit Rahne, Nederst från vänster, Tore Pettersson, Göran Wetterholm, Bengt Wiberg, Göran Karlgren, Urban Lundberg.

Inlägg från Åke Åseskog!
Gamle vän....!!!!!...och knarrande skurgolv med decimeterlånga stickor...och dragiga fönster...men mysigt på sitt speciella sätt...!!!

Inlägg från Rolf Käll !
Jag började 1940 i gamla folkskolan och gick där i småskolan i två år, även jag för Adele Nilsson .Skolan byggdes 1877 och revs 1945.



Vacker handstil hade hon våran fröken!

Den långa vägen till tandläkaren.
Bifogar en länk som lite berättar en ynglings väg till småskolan vid lasarettsområdet och sedan spatserande utmed "Ströget" till folkskolans lokaler,där tandläkare Bartler höll till..

Finns även att läsa på denna blogg.kolla under artiklar.









Ströget- S:t Olofsgatan 19, förr -och nu.
Denna plats kallades för "Kalvahagen!"
Här fanns tidigare ett sjukhus som flyttades från sjukhusområdet 1894, som då ersattes av en tegelbyggnad som fortfarande står kvar på lasarettsområdet.

Denna lasarettsbyggnad köptes av Gustav Johansson som var musiklärare vid det dåvarande lägre elementarläroverket som då låg vid Storgatan.
Musikläraren fick öknamnet "Kalven", vilket förmodligen berodde på att där tidigare varit Kalvahage för kalvar från Fredriksbergs gård.
Denne man lär ha varit en enstöring, inbiten ungkarl och argsint..


Gustav "Kalven" Johansson och 'hans" Kalvahagen.
1850-talet byggdes det ett nytt lasarett i Falköping. Då köpte Johansson den gamla byggnaden och flyttade den till Järnvägsgatan som den då hette innan den blev omdöpt till S:t Olofsgatan, det blev beteshage för patronen Österberg på Fredriksberg och fick då namnet "Kalvahagen!"
Att detta namn även sammanföll med "Kalven" 
Som denna lärare hade, när han undervisade i sång och musik vid läroverket,det var nog inte så enkel att utdela disciplinära åtgärder som han kanske måste vidtaga mot en del icke så "snälla"skolbarn .
Gustaf Johansson blev 86år och dog den 20 december 1922.
Fick ett bra liv med en liten pension och hyresintäkter, samt lite extrainkomster på sitt piano, som hördes lite då och då i hans "Kalvaslott!"
Jag hade flera lekkamrater där!

Det gamla sjukhuset förvandlades till hyresbostäder och kallades för "Kalvaslottet" fram till 1960-talet, innan det blev parkeringsplats på detta område.
Bilder från museets arkiv, samt U Lundberg 2015-11-05.







Ströget-S:t Olofsgatan 10, Förr-och nu.
På denna rivningstomt fanns tidigare "Stopp-Möbler."
Fastigheten byggdes av folkskolläraren Maria Bergström omkring sekelskiftet i den tidens nationalromantiska stil, det fanns även ett gårdshus på tomten.
Det var Rune Persson som hade företaget "Stopp-Möbler."

Bilder från museet, samt från Erik Forss och U Lundberg 2015-11-05.







Ströget-S:t Olofsgatan 21. Förr -och nu...
År 1899 byggdes här ett större hus i trä till bostäder.
Under 1950-talet fanns det en bilfirma mot Odengatan, som innehades av Melander, som jag bl.a köpte en Ford Anglia ("Korvkiosk")av.
Falköpings första daghem fanns här, som sedermera flyttades till Odengatan 15, barnstugan Urd.

Detta hus revs 1963 för att ersättas av ett större hus med bostäder och kontor -och affärslokaler. Det var byggmästare Karl Fransson som byggde..
Electrolux, Pressbyrån, en zoo-affär, försäkringsbolag, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, kopieringen. Praktik för plastikoperationer, hårtransplantationer, restaurang, nattklubb och diskotek har förekommit på denna adress.
Idag (2015) finns bl,a Dagny's Matservering här utmed S:t Olofsgatan.

Bild från Thord Johansson, museets bilder, samt nytagen bild U Lundberg 2015-11-05

Företag enligt adressregistret.
Byx-Specialisten AB Odengatan 19 detaljhandel textil (1970) Cafeterian Odengatan 19 servering  
café / konditori
 (1969) (1970) Agnes Andersson  
Club Zandra/Midnight Disco/Casablanca/Dagnys Odengatan 19 servering restaurang (1978)
Falbygdens Heminredning AB Odengatan 19 tjänster inredning (1969) Kenneth Andersson  
Guldfisken Zoo/Djurshopen Odengatan 19 Storgatan S:t Olofsgatan 1 detaljhandel djur (1978)Angeli Carlsson/Margareta Johansson / 
Kopieringen i Falköping AB Odengatan 19 tjänster tryckeri m.m. (1969) (1978)  
Mandal TV & Handel Odengatan 19 detaljhandel radio/tv (2003)    
Oden Center/Happy Days Odengatan 19 servering pizzeria  
Pressbyrån/Odenkiosken Servicebutik Odengatan 19 detaljhandel kiosk (1969) (1978) Leif o Carin Selberg  
Tryck o Kopia Odengatan 19 tjänster tryckeri m.m. (1995) (1997)
Ströget-S:t Olofsgatan 21. Förr -och nu...
År 1899 byggdes här ett större hus i trä till bostäder.
Under 1950-talet fanns det en bilfirma mot Odengatan, som innehades av Melander, som jag bl.a köpte en Ford Anglia ("Korvkiosk")av.
Falköpings första daghem fanns här, som sedermera flyttades till Odengatan 15, barnstugan Urd




Ströget- S:t Olofsgatan 12,förr -och nu.
Denna fastighet byggdes 1934.
Hammarstrands fotoateljé har hållit till här i många år,Zenta Carneving och Per Sandén har verkat här. Det tog även vårt bröllopsfoto 1960.
Skaraborgs Läns Allehanda har haft sitt lokalkontor här,liksom en begravningsbyrå. 
Bondessons ägde Hammarstrands, tills han gjorde KK, övertogs av Per och Ingegerd Sandén.



..











Ströget-S:t Olofsgatan 18, förr-och nu...

På denna tomt hade den socialdemokratiska tidningen Skaraborgaren sin officin, tomten kallades tidigare för "Råtteknallens", efter en småhandlare och karamellkokare som hade en liten stuga här.
Han sålde råttfällor, därav namnet kan man tänka ....

Skaraborgaren byggde denna fastighet 1932 och verkade där fram till 1960. Sista numret utgavs den 15 november 1960.


Bifogar även en bild på hur det gick till när man korrekturläser innan tryck..


Bilder från 1952 på dåvarande Skaraborgaren.
Det är tryckaren Evert Bergsten och maskinsättaren Olle Nilsson i arbete.
Bilderna kommer från Falb. museums  arkiv.

Där handlade jag godis hos den välkände musikern Einar Lang, som hade en musikaffär, med många grammofonskivor, även tobak och godis i hörnet till höger i denna fastighet.
Det fanns även en frisör i grannlokalen, som hette Harry Nordgren.
Numera har ABF, Folksam, LO-sektionen och socialdemokraterna sin verksamhet här..

Bilderna är från museets arkiv utöver de nytagna av U Lundberg 2015-11-06.


Ströget-S:t Olofsgatan 16.
Baptistkyrkan ,som revs och ersattes med en större byggnad för kontor och bostäder under 1980-talet.
r 1904 ingav Sällskapet Rätt och Sanning en byggnadslovsansökan, som under årens lopp även kallats för Betelkapellet.
Även Torins foto fann på denna tomt mittemot dåvarande minigolfbanan i Plantis.











Torins fotoatelje.

Ströget ,S.t Olofsgatan 20 Cosmorama /Roxy...









S.t Olofsgatan 20.
Strax innan biografen fanns det även en Shell-mack
Shell-macken. Förr -och nu.

Proper och fin Shell-mack intill biografen.

 Malte och Ingrid Larsson stod  bakom disken till sin bensinmack.

 Det gula Scouthuset huset bakom macken
 Numera en p-plats.


Malte tankar en liknande VW ,som jag hade på den tiden

Där har jag tankat många ggr med min VW.
Fixade även hans skriv-räknemaskin ibland, "tjänster mot tjänster!"
Man var alltid välkommen. ”Inga problem!" Var väl det man möttes med för det mesta.
"Hej då Macken!"
Låg intill biografen Cosmorama.
Bilder från museet  och U Lundberg (2015-11-06)


Länk till Cosmorama 110 års jubileum 2014.


Cosmorama/Roxy är numera en sammanslagen biograf i Falköping. Biografen har två salonger, en i bottenvåningen med 205 platser och en på andra våning vid namn Nya Roxy med 35 platser. Under 2000-talet genomgick bion en ekonomisk kris, och var stängd under ett år. Falköpings kommun gick in med stödpengar och biografen renoverades.
Antalet platsen i båda salongerna nästintill halverades för att ge de besökande mer utrymme, och anpassa bions kapacitet till antalet biobesökare. Före renoveringen 2007 hade stora salongen 395 platser.
1986 tog FAIK över biografen, det var framförallt min barndomsvän, Sven-Erik Hellberg, som var den drivande, mycket ideellt arbetande, FAIK:are.
Detta för att eventuellt kunna lämna bidrag till föreningen och samtidigt utnyttja kanslilokalerna.
FAIK sålde sedermera biograf-fastigheten 2013,till kommunen.
Bioverksamheten drivs idag av Eurostar från Stockholm.
Kommer ni ihåg när vi gick på 7:an på Roxy (Form håller till där nu)och sedan åt vi en korv vid Folkskolan,(Wallins) (korva-Gillis" höll väl till både på Ranten och i Stán?)där min mamma Britta Lundberg jobbade ibland, sedan bar det iväg till 9:an på "Cosmo!"
På Ranten hade Buhre även en korvkiosk, som jag jobbade i ibland, när jag inte sålde GT , "den lilla röda", som "Göteborgarna”, tyckte!
Det kostade, 1.55 på "Snus" eller "Bus" ,( de fem första bänkraderna ) Och 2.20 på övriga.
Mattiné kostade 55-60 öre. Det var vad jag hade i veckopeng, innan man börjat jobba.
Om man varit olydigt barn så "brann" veckopengen inne, och då försvann den veckan!

Ovanpå "Cosmo" fanns ett bra"Condis" hos Edith Boström. Där fanns även ett "Flipperspel."
Där höll vi ibland till i rummet till vänster ( " slutet sällskap" m.a.o.)när vi skulle bli lite katiga med några groggar, innan vi begav oss till något dansställe! 
Typ Sigurds lokal där Rune Anderssons Orkester, med "Tre Fas" och "Danne" Hägg och "Sprallen", lirade...




Ströget -Cosmorama- S:t Olofsgatan 20,förr -och nu.
Del 1/4.

JUBILEUM!
110 år fyllde Cosmorama den 11 september 2014.
Bilder hämtade från Falbygdens museums arkiv, övriga är från Urban Lundberg.
Första bilden är från början av 1900-talet där logen Enighetens hus syns till vänster, där nu Cosmorama-biografen finns inrymd,
Rantavägen-Jernvägen och numera S:t Olofsgatan har här fått en fin trottoar, utmed den lervällda körbanan. Till höger finns "Plantis!"
Det var nykterhetslogen Enigheten, som startade denna 
teaterverksamhet.
Teatern rymde då ca 600 personer
Redan 1910 köptes den första fasta projektorn.
1914 kom telefonen och då gick det att ringa till 174,
samma nummer som idag enbart 10 före = 101 74.
Sedan kom ljudfilmen 1928, då blev det installerat en ljudanläggning.
Salongsbilden är förmodligen från 1938-39.
Biografens bänkar byttes ut till 365 klaff-fåtöljer, ny mörkgrön ridå, väggar och baldakinen renoverades. Enigheten bytte nu namn till Rialto, men det tog bara ett år, så hette biografen Cosmorama igen.
1934 spelades den sista teatern på Enigheten, den flyttades till Folkets Park under somrarna.
1939 blev det ny ägare (Johnsson & Mellander)
Hela scenbygget revs 1941, det blev nu en lite större lokal med 350 fina stoppade fåtöljer. Lokalen fick även ett ansiktslyft med pelarna och en ljusare ridå NK i Sthlm och med spegelväggar i foajén.
Invigning av de "nya lokalen" skedde 28 april 1942 med filmen "Gula kliniken!"
1979 köpte Aivy och Lennart Håkansson biografen (de hade en verksamhet i skobranschen)



Maskinisten på bilden från 1935, hette Evald Eriksson.

Den andra biografen, som hette Roxy lades ned på 80-talet, då övertogs namnet. Nu fick det gamla Caféet, Enigheten, där den mycket omtyckta och snälla Edit Boström huserade, som vi kallade för "Cosmo-fiket", serverat många "fika ,lämna plats för Roxy med 60 nya sittplatser. 
Nu blev hela byggnaden en "multibolag med två biografer i en och fick namnet Cosmos.

De namn jag minns förutom maskinisten var en dam som jag tror hette Karlsson som senare även skötte kassan i Medborgarhuset, sedan var det, Pelle Blomkvist och Nisse Pettersson. Björn Vinberg, som bl.a skrivit om när Cosmorama hade 100 årsjubileum i "Falbygden" 2013, jobbade även där.
Det gällde att hålla sig väl med vaktmästarna, så att man ibland kunde komma in på barnförbjudet!
Ulla Carlsson , som jobbade på Cosmorana, senare även på Medborgarhuset. Höll stenhård koll på oss vad gällde åldern!
Cosmorama/Roxy är numera en sammanslagen biograf i Falköping. Biografen har två salonger, en i bottenvåningen med 205 platser och en på andra våning vid namn Nya Roxy med 35 platser.
Under 2000-talet genomgick bion en ekonomisk kris, och var stängd under ett år. Falköpings kommun gick in med stödpengar och biografen renoverades.
Antalet platsen i båda salongerna nästintill halverades för att ge de besökande mer utrymme och anpassa bions kapacitet till antalet biobesökare. 
Före renoveringen 2007 hade stora salongen 395 platser.
1986 tog FAIK över biografen, till en kostnad av 700 000kronor och ändrade då namnet till Cosmorama igen, det var framförallt min barndomsvän, Sven-Erik Hellberg, som var en av den drivande krafterna, mycket ideellt arbetande "FAIK:are."
Detta för att eventuellt kunna länna bidrag till föreningen och samtidigt utnyttja kanslilokalerna.
FAIK sålde sedermera biograf-fastigheten 2013 till kommunen.
Bioverksamheten drivs idag,(2014)av Eurostar från Stockholm.


Några av FAIK's eldsjälar, som syns på bilden från 2003,har varit ordförande Tommy Sonestedt, kanslisten Görgen Gren, samt kassören Sven -Erik Hellberg.

Kommer ni ihåg när vi gick på 7:an på Roxy (Form håller till där nu)och sedan åt vi en korv vid Folkskolan,(Wallins) (korva-Gillis" höll väl till både på Ranten och i Stán?)där min mamma Britta Lundberg jobbade ibland, sedan bar det iväg till 9:an på "Cosmo!"

På Ranten hade Buhre även en korvkiosk, där jag jobbade i ibland, när jag inte sålde GT , "den lilla röda", som "Göteborgarna", tyckte!

1946, kostade det 1.55 på "Snus" eller "Bus" , de fem första bänkraderna på Cosmorama och de fyra första på Roxy.
Och 2.20 på övriga platser .
Klockan 1500 var det Matiné på söndagar och kostade då 50öre.
Det var vad jag hade i veckopeng, innan man började jobba.
Om man varit olydigt barn så "brann" veckopengen inne, och då försvann den veckan!

På Cosmo-fiket samlades man alltid innan man begav sig ut på andra äventyr av olika slag!
Ovanpå "Cosmo" fanns ett bra "Condis" hos Edith Boström. Där fanns även ett "Flipperspel."
Där höll vi ibland till i rummet till vänster (” slutet sällskap" m.a.o.)när vi skulle bli lite katiga med några groggar, innan vi begav oss till något dansställe! 
Typ Sigurds lokal där Rune Anderssons Orkester, med "Tre Fas" och "Danne" Hägg och "Sprallen", lirade...

Helt nyligen visades filmen,"Hundraåringen, som klev ut från fönstret och försvann!"
Vi få väl hoppas på en positiv fortsättning i vårt konkurrerande datasamhälle med vår biograf...

Bifogar en länk till den nya ägaren av Cosmorama!


Lite mer om "Cosmo"... 1888, bröt sig en grupp medlemmar pga "oenighet" ut ur IOGT och bildade en egen förening/grupp, som de själva kallade för "Enigheten!"
De träffades i början i utvärdshuset Karlslund, som tidigare varit ett badhus vid Ellet. 


Kommentar från Roger Wilhelmsson:
"1939 tog Sven Jonsson Skara och Gösta Mellander Skövde över Cosmorama. De drev också Cosmorama i Skara och Skövde och dessutom Teaterbio i Skara. Gruppen kallades Skaraborgsbiografer. Sven eller Bio-Jonsson som han kallades i Skara var min morfar. Det blev mycket bio om man säger som så."

Kommentar från Majdor Segerström:
"Där föddes Centerpartiet för 100 år sedan."

Fin bild på Roxy-huset på S.t Olofsgatan 46,av Staffan Athley.

Mittemot Roxy biografen jobbade jag på Åtvidabergs Verkstad 1953-60. Där ligger nu (2015)Secada, som frisörsalongen heter. 
Det fanns en möbelaffär, Welderborns ,som oxå ägde hela huset och på höger hörna hade Benne Carlssons ( grävmaskiner)pappa en Speceriaffär. 


Ströget-S:t Olofsgatan 22, förr -och nu.
Huset är byggt 1920.
Albert Jonssons bil-och omnibuss fanns här 1937,
Min vän Gillis Hellberg har bl.a. bott här.. Bild U Lundberg 2015-11-06.



Ströget - S:t Olofsgatan 24, förr -och nu.
Bilder från U Lundberg 2015-11-06.
Det har enligt adressregistret funnits följande företag:
Edmans Damfrisering S:t Olofsgatan 24, tjänster frisör (1939) (1970)Carin Edman-Nilsson-Johansson-Edman  
Einar Ristedts advokatbyrå S:t Olofsgatan 24 tjänster juridik (1940) (1942)  
Peja Textil AB S:t Olofsgatan 24 Nils Ericsons 16 industri textil (1951) (1970) Stig Hjort  
Ristedt & Nordholm Juridisk byrå S:t Olofsgatan 24 tjänster juridik (1939) (1943)  
Wallins Damfrisering S:t Olofsgatan 24 Bryngelsgatan 12.

Min barndomskamrat Åke Åseskog bodde på andra våning.
Hans pappa hade tandläkarpraktik i fastigheten.
Ulf Nilssons mamma hade Edmans damfrisering.
Även Bengt Börjesson som var chef på Jordbrukskassan vid torget där min hustru Ann-Marie jobbade, bodde även där på 3:de våning.
Även Föreningsbanken/Centralkassan höll till här och där var min vän Yngve Pettersson Informationschef.
Nu huserar Kiropraktiken och Vårdscentralen ,Bräcke-Diakoni här.










Ströget-S:t Olofsgatan 26-Stora Hotellet, förr -och nu..
Stora Hotellet.
Bilder från, Stig Johansson, , museet och U Lundberg (2015-11-06)

Lite historik från! Från ett minnesrikt "Dansställe!"

Stora Hotellet "Storan" med Källaren Svanen "Bakfickan!"

Hotellet invigdes den 2 november 1929 och nästan på dagen 80 år senare 2009,revs den anrika byggnaden till förmån för O'Learys som huserar på bottenplanet och hyresgäster ovanför i Falköpings nya "Skyskrapa!"

Det var oenighet med byggandet, som fördröjde uppförandet, precis som det blev med nuvarande byggnad, men så skall det ju vara i ett "demokratiskt" samhälle.

Det var väl främst Rantens Hotell, som inte ville ha en konkurrent , särskilt som tomten skänktes av staden till hotellbolaget. Dåvarande ägarna till "Rantens Hotell" ansåg väl inte att hotellet var kommunens angelägenhet. Det kunde de ju ha rätt i kanske?

Speciell då det i VARA-bolagens villkor/krav var att få/ha ensamrätt på fullständiga alkoholrättigheter, vilket man erhöll i Falköping.
Detta "monopol" pågick fram till 1955,då spriten blev "fri!"
Man kunde nu beställa, 2cl-4cl-6cl dock Max 15cl sen fick det vara nog! Tidigare var det 5cl och 7,5cl.!

Före år 1955 gick det inte att enbart beställa in en grogg, utan "mat,"
Inne på "Storan", fanns en fin matsal in till vänster, som även bestod av ett avdelat Café på höger sida mot innergården.
På Cafét kunde man beställa enbart en "grogg",  dock fick man "bonga käket", som det hette,  när man inte ville äta. Man fick alltså betala en slant extra för att slippa käka!
Min vän Sven-Erik "Fisken" Hellberg berättade att en gång satt xx-xx-och xx och groggade, men efter ett tag så försvann den ene xx och alla letade, till slut fick man reda på att han gått hem för att han blé hungri!

En annan gång satt jag tillsammans med Sven-Erik och några andra kamrater och beställde in gin och grape. Det tog ett tag innan "slördrickat" kom in, så vi påminde vår servitris, hon visste att vi inte hade så mycket att spendera, så hon viskade till oss, de som sitter vid bordet där borta skall snart gå och då kan ni gott ta deras dricka! Snällt!

På "Bakfickan" som källaren Svanen kallades åts det bricklunch för 2.20 mellan 12-1400.( 1955)
Sedan blev det "krogen" på kvällen.
Ville man ha enbart en grogg där, så fick man även "bonga käket" men då erhöll man två smörgåsar till groggen, antingen man ville eller ej.
Dessa kallades för "ölgåsar!"

En historia/skröna var när en något överförfriskad herre bad att få tala med källarmästaren beträffande den "bongade" maten, som kanske hade "cirkulerat" ett tag! "Dä däringa, har já ätet étt éller sá já ätát?"

En annan historia/skröna var när Allan (kan vi kalla honom) satt på ett fackförenings möte och fick i uppdrag mot sin vilja att gå ut och samla ihop "kontingenterna" ,som det hette när man skulle betala sin medlemsavgift.
Allan kom aldrig tillbaka, de letade och hittade honom på "bakfickan!"
Lite bra på örat! Givetvis blev hans "fack-kompisar" förbannade och undrade:"Sitter du här och super upp våra pengar?"

Ja, "skécka mäj!

Rantens hotell fick dock tillstånd att servera sprit under ombyggnads tiden av "Storan" 1965!

Jag och Sven-Erik mindes en gång att IFK :S fotbollslag, med Lasse Widerström, i spetsen skulle fira något, på Rantens Hotell och sade till Arne Frisell att nu har du ju fått "tillstånd" att servera bäste Arne, eller hur undrade Lasse?
Nej det gällde enbart under ombyggnadstiden tyvärr sade Frisell och det blev ingen servering.
Enbart slutna sällskap på "Rantens", kunde då få tillstånd till denna "ädla dryck!"

Hotellet var mycket stort och stramt till stilen (nyklassicismen 1920 tal)som jag alltid uppskattat den vackra entrén, som var försedd med doriska kapillärer, som man tacksamt sparat och nu finns att beskåda framför O'Learys entré. Nytagen bild bifogas på dessa!( syns nedtill på marken)

När man kom in möttes man av en skön och elegant, pampig miljö! Utvändigt var det Skiffertak och kopparplåt i rännor och stuprör (uppskattades av en som varit plåtslagarlärling!)

Hotellet hade dans tisdagar-torsdagar samt lördagar.
Det var även spritfri Té Dans på söndag eftermiddag kl 1500,
Tisdagar var populärast, då var det fullsatt!

Många telefonister, textiltöser, sekreterare, sjuksköterskor, fanns det att välja bland(Länslasarettet, utbildade dessa) ,att dansa med på "Storan" (Stora Hotellet), särskilt på tisdagar. Som det var "knökfullt", beroende på att alla "resanden" då valde att övernatta i Falköping,med det stora utbudet och överflödet av vackra och mycket dansanta "damer!"

Det fanns 38-43 rum har jag läst!
Var det några "hemliga", som man enbart hyrde ut till "speciella gäster"
Kan man undra? Eftersom man inte exakt visste eller såldes dom "svart?" Ha, ha, ha!

Enligt uppgift var det 63 personer anställda på detta "palats!" Mycket trappor och långa korridorer fanns det att trava i!

På festvåningen kunde man hyra salen till olika evenemang.
Svarta Örnar hade bl a sina uppskattade julfester med barn och barnbarn där.
Det var mycket vackra festsalar en trappa upp som konstnären Einar Forseth gjort.
Lite av "Art Deco" typ!

Hotellet har byggts om och renoverats i olika etapper
En gång ville man bygga till 32 rum ,(1965)men det blev i stället en tillbyggnad på framsidan, för den borgade kommunen på 1 miljon.
1972 fick man problem att täcka sina kostnader och kommunen lämnade bidrag på 160 000.-/år som sedan ökades på från 1973 till 225 000.-/år

Det var herrarna V. Karlsson, E.P.Vrang (som även var ägare och chefredaktör för FT),samt O.Richert.
Spaden sattes i jorden 1 oktober 1928 och tretton månader senare blev bygget färdigt.
Hela "kalaset" gick på ca 600 000.-
Hotel Midgård bildades.
Kommunen ägde 60 % och VARA senare SARA ägde resten.

Bengt Gustavsson från Åsarp köpte fastigheten för 1 miljon och drev det 1985-1987 under namnet "Guldhatten!"

Lite om vad som hänt med "ägandet!"
1976 säger SARA-bolaget upp kontraktet pga. dålig lönsamhet, ny arrendator blev Makarna Kisch, som lät bolaget gå i "kk"1978.
Sedan tog familjen Roser, som drev Stadshotellet i Skara över och kommunen lånade då ut 1,6 miljoner till upprustning och 1979 återinvigdes hotellet.
Men redan 1980 måste hotellet på nytt räddas av kommunen som då köpte "hotellet" genom Hotell AB Midgård & och arrendatorns rörelsebolag Stora Hotellet i Falköping AB, detta till ett belopp av 3,8 miljoner.
Saneringen kostade 1985 4 miljoner kronor.
Sedan köpte Bengt Gustavsson från Åsarp fastigheten för 1 miljon kronor, som han sedan sålde till Planform AB .
1989 såldes rörelsen till några anställda, som gick i konkurs i början av 1990.
Det har varit privata ägare och man har diskuterat att bygga om hotellet till lägenheter, samt rusta upp hotellet igen.
Men allt föll på för dåliga kalkyler. Även i festvåningen fanns det under sex år ett drogfritt café.
Även Pingstförsamlingen har huserat i byggnaden med sin "Second Hand" försäljning.( tillfälligt rivningskontrakt)
Huset förföll, med besvärande mögellukt och till slut fick man överge fastigheten.
1989 köptes hotellet av Skanska för 14 miljoner kronor.

2009 revs fastigheten av Rivab, det tog fyra månader sedan var hotellet bara ett minne blott.

En 80-årig epok har nu gått i graven!
Nu är det andra tider med O'Learys och ett annorlunda "ställe!"
Men det är väl bara att göra det bästa av situationen och se framtiden an på ett positivt sätt.

Jag har bifogat några bilder.
Även från  "Falbygden" nr 64 (Glenn Welander)har lämnat fakta info till denna "historik."

Övriga bilder kommer från mig, museet och min vän Sven-Erik Hellberg ( som får en liten vinjett, som tack för bidragen) Det finns även bild som  visar när Kinnarps Kontorsmöbler firade sitt 25-års jubileum 1954 på hotellets festvåning., finns på vår FB-sida..
Hotellet låg mycket bra placerat tycker jag, "mitt i stán", med turistbyrån inrymd i hotellet och posten hade sitt kontor i en flygel, bensinstation och taxi i närheten.
Cosmorama biografen strax intill.

Kom ngn med tåg, så hämtade hotellets vaktmästare vederbörande.

(Det finns även  bilder på hotellets servitriser i vår FB-sida,som föreställer från vänster, fru Ingeborg Sandström, som var Torvald Åkerhages svärmor, som jag träffade lite då och då, eftersom Torvald hade flyttat in i lägenheten, efter där Bernt "BENNE" Carlsson, vars mamma Aina fortfarande var i full vigör trots sina 102 år, hon bodde mittemot min barndomsvän Åke Jönell, på Dotorpsgatan 56a, Jönell&Lennartsson, som även sålt de vykort jag nu kommer att visa några bilder från.
Mycket "historia" i historien blir det kanske......
Nästa servitris heter fru Axelsson , X, Karin Leo(fru Leo's man var kollega med Rudolf Schenkel som drev Rondo i källaren där Wera Magasinet låg mittemot Trätorget) 

Ströget ,S.t Olofsgatan 28.



Detta hus, där studieförbundet Vuxenskolan sedan 1960-talet haft sin lokaler, byggdes på 1910-talet av Albert Brothers.



P-plats ..rivningstomt , tidigare fanns det lite olika mackar på denna plats.
Det har tydligen varit Jet, Caltex och Texaco som huserat här.
Upphörde nog 1963-64 vad jag hört, men det kanske ngn i församlingen vet.

Även "Gurke" -Karlsson en känd frukthandlare som hade en butik på Storgatan, ungefär där det finns en leksaksaffär idag, hade ibland en försäljning av frukt och godis  i hörnet av macken.

Bilderna kommer från U Lundberg 2015










Plantis anlades 1885 och norr om museibyggnaden ligger en mindre byggnad från 1910 som vaktmästaren bodde i.
Megalitgraven "Kyrkerör" ligger mittemot Cosmorama.Det finns även en Ballersten /offersten).
1970 inlöstes parken av Falköping stad.
Paviljongen byggdes 1912. Den är nu riven (2017) Hela Plantis är föremål för en ombyggnad och restaurering.






Ströget- Centralskolan, S:t Olofsgatan 34 förr-och nu.

Skolan utmed "Ströget", byggdes i mars 1901 och invigdes 1904.
De övriga byggnaderna uppfördes dels, vinkelbyggnaden 1926 och  dels, på 1940-talet.
Denna skola kallades länge för "stenskolan", som motvikt till den andra gamla "träskolan" på lasarettsområdet som jag gick i.
Över den östra porten har det huggits in en devis: "Kunskapens not är bitter ,men dess frukter äro ljuva."
Och Indien västra står det: "Gudfruktan är vishetens begynnelse."

Fram till 1949 låg biblioteket på skolområdets östra del.

Där gick jag i andra klass för Adele Nilsson på gården i ett litet trähus 1945 och i tredje klass 1946 för överlärare Bäckert på andra våning i vinkelhuset och i fjärde klass 1947 för Vega Karlsson i det avbildade huset mot S:t Olofsgatan på andra våning.

(Vi gick i första klass inne på lasarettets område med samma klasskamrater och lärarinna.)se bifogad bild..



Överst från vänster står, Sven -Erik Hellberg, Bror Hellkvist, Ulf Carlsson, Inge Källström, Karin R Brandström, Ann-Lisa Hultberg, Ove Hermansson, Stig Johansson, Bernt Andersson, Åke Åseskog.
Mitten från vänster, Siv Carlsson, Kerstin Hägerz, Ulla Sjöblom, Aina Johansson, Kylliki Wekkili,(fosterbarn hos Dr Sam Pettersson)
Ing-Marie Gustavsson, Ulla Techtermann, Kerstin Lindblom, Gudrun Söderström, Berit Rahne, Nederst från vänster, Tore Pettersson, Göran Wetterholm, Bengt Wiberg, Göran Karlgren, Urban Lundberg.

Den gamla slöjdskolan som var byggs 1905 och bibliotekshuset var placerat på skoltomten vid Westerbergsgatan. Revs 1948 för den nya byggnaden.
Skolan låg bakom omformarstationen.

Bild från 1948
Kv. S:t Sigfrid, Vesterbergsgatan - Botvidsgatan. Tomten för det nya skolbygget, från Botvidsgatan. Gamla biblioteket och transformatorn.

Bifogar även en bild på min överlärare Bäckert
Överlärare Bäckert lärde mig ett och annat i tredje klass.
Jag tyckte väldigt mycket om denne trevlige och sympatiske magister. Fick även tillfälle att komma hem till honom och rita fåglar som han tyckte jag var duktig på.

Bilder från museets arkiv, samt  U Lundberg från 2015-11-10.



Ströget-S:t Olofsgatan 23 Falbygdens Museum ,förr -och nu.

Falbygdens museum uppfördes 1959/60 och invigdes 1961.
Det finns en mycket fin och sevärd permanentutställning, som beskriver vår bygds historia med dess imponerande Megalitkultur från 5-6 000 år tillbaka. genom bronsålder-järnålder- folkvandringstid och vikingatid fram till kristendomens genombrott i dessa trakter för omkring 1 000år sedan. Museet har lite då och då tillfälliga tema-utställningar som visar lite skilda ämnen och konst i olika former.
Just nu (2015-11-10 och fram till Februari nästa år)pågår en utställning som visar "Försvunna miljöer i Falköpings stad!"

Bifogar en länk till museet.




S:t Olofs hotell på S:t Olofsgatan 23B, (granne med Falbygdens museum nr 23)

Denna fastighet bebyggdes som bostadshus1917 av lokförare A Ferm, som bodde på detta ställe till 1926.
Familjenamnet var Lagercrantz och familjefadern hade en torvindustri på Rogestorp i Luttra, där familjen bodde på sommaren.
Deras bar hette Ebba, Olof, Louise, Lottie och Rutger.
Olof blev författare och ansvarig för kulturen på Dagens Nyheter och Louise eller Lis Asklund, som vi kanske bättre kommer ihåg henne som en älskad radioröst med sin "brevlåda" under ett par årtionden.
År 1939 inrättades pensionatsrörelsen i byggnaden med namnen Centralhotellet.
Numera heter det Hotel S:t Olof och drivs sedan 2003,som ett Frukosthotell av mina vänner Catarina Johansson och Armando Vranjic.
Bild museet.

Bifogar en länk till Hotel  S:t Olof


Hotell S:t Olof ligger 8 minuters promenad från centrala Falköping. Här erbjuds gratis privat parkering

Kommentar från Lars Elinderson :
Ebba Lagercrantz gifte sig med sedermera professorn i historia Erik Lönnroth. Sonen Lars Lönnroth blev professor i litteraturhistoria. En annan son, Johan, var omtalad riksdagsledamot för vänstern fram till 2002. Vi hade ofta sällskap på tåget till/från Stockholm, och vi växlade ibland lite information om Falköpings historia. Bland annat berättade han att hans mor och hennes syskon hade bröderna Claesson (Claessons charkuteri) som lekkamrater.


Ströget mot Trekanten





S.t Olofsgatan 36 Blåbandslokalen.

Ströget-S:t Olofsgatan 36, förr-och nu.
Byggnaden uppfördes av Rantens Blåbandsförening 1911. 
På 1950-talet hyrdes lokalerna ut till Sionförsamlingen Maranata, som sedan oxå förvärvade fastigheten.
Numera disponeras lokalerna av Odd - Fellows ordensloge i Falköping.
(När jag bodde i Linköping/Ljungbro, var jag med i Odd-Fellow logen Stångebro.)

Bifogar en länk som berättar lite om denna orden,,

Enligt ett byggnadsprotokoll från 1957 fanns det planer på att göra om lokalen till en auktionskammare.

I källarplanet har det varit en skomakeriverksamhet.
Hemköp startade sin verksamhet här..
Denna byggnad har länge kallats för "Blåbandslokalen."
Heter kanske numera "Odd-Fellow"- huset..?


Bifogar även en bild från 1963 som Staffan Athley tagit på den dåvarande Maranatalokalen.




Ströget- S:t Olofsgatan 25,förr - och nu-.(2017-02-24)


Vita bandets lokalavdelning (en kvinnoorganisation)som bildades 1908,höll till i denna fastighet som de köpte 1920.
De hade liksom Blå Bandet helnykterhet på sitt program och de försökte också övertyga handlarna att inte sälja cigaretter till minderåriga.
Där hade de även den första skolbespisningen för barn och en stor social uppgift bland dåtidens fattiga familjer.
Föreningen blev också en lojal "majblommekommitté"  och arrangerade den första koloniverksamheten, sommartid för barn.
De första åren tillbringades vid Stråken och i Sandhem och tillsammans med andra föreningar startades den egna kolonin o Gamla Köpstad utanför Varberg.(Falestrand)
Den upphörde 1972 och kolonitomten såldes till Varbergs Stad.

(Själv var jag på barnkolonien Hyltan, utanför Tidaholm i två somrar
på 1940-talet, ganska så tuff tillvaro med kokt gröt på morgonen som sedan stektes till kvällen. Liknas nog mer som en "uppfostringsanstalt”, med mycket tuffa regler.
Vi fick även bada i en gyttjesjö invid som var full av blodiglar som satte sig fast och var allmänt jobbigt...)
Under många år arrangerades det Barnens Dags fester för att samla in pengar och medel till föreningens omfattande sociala arbete.
Samhället tog till slut över de flesta av Vita Bandets uppgifter som blev allt mindre, vilket gjorde att fastigheten såldes.
Den blev en privatbostad och där fanns senare en antikaffär.
Nu bor min vän Marianne där med sin man. I denna  lite vackra och speciella byggnad, som en lokförare vid namn Ewerz byggt.



https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
Ströget-S:t Olofsgatan 38,förr-och nu.

Detta gatuhus är byggt 1934 och kallades allmänt för "Glad Påsk", eftersom den ursprunglige ägaren hade målat sitt hus i gula och gröna färger...På innergården syns ett litet hus, som var med på Industriutställningen i  Falköping 1910.  
Detta hus byggdes av Rantens Snicketifabrik, som även byggde Centralskolan och Läroverket, m ,flera.

Jag bifogar länkar till Rantens Snickerifabrik, samt till Industriutställningen, för er som vill veta lite mer..
Efter utställningens slut köptes huset av skräddarmästaren John Franzén som sedan sålde den vidare.

Länk till industriutställningen .

Länk till Rantens Snickerifabrik .

Rantens snickerifabrik.



Bild Harald "H-K" Karlsson från 1965.
Det vi ser är bl.a. Café Druvan, sedan Väskan och Rantens Frukt & Blomsterhandel.  



Ströget-S:t Olofsgatan 40,förr-och nu.
Detta hus byggdes ca 1914 av lokföraren Johan Danielsson och har kvar sin snickarglädje.
1918 blev det en komministerbostad, som dåvarande kyrkoherden Fritz förvärvade.
Där har Rudolf Johansson bott med sin familj vad jag kommer ihåg när han konfirmerade mig.
Sedan såldes huset 1958 till antikvitetshandlaren Folke Karlsson.
Det har även funnits ett café i denna byggnad.





Rantens Hattfabrik, S.t Olofsgatan 42.








Rantens Hattfabrik som även kallades för "stråhatten", startade sin verksamhet i det som en gång varit det Engelska Slakteriet som fanns vid Smedjegatan/Bangatan, där det en gång fanns en smal väg som kallades för Slakterivägen, det var gris-och fläskkött som bl.a exporterades till England.
Hattfabriken flyttade och byggde sig en ny fabrik på S:t Olofsgatan 42. Detta företag tillverkade hattar fram till -50talet.
På bilden ser man dressering och pressverkstaden, disponenten Sten Andersson och verkmästaren "Otto!"
Det har även funnits textilfabrik här .
Min gode vän Gunnar Ekströms pappa flyttade in med sitt guldsmedsföretag D Ekström AB samt sin grossistfirma som hette BROFOD. Nu är det THORELL's bilskola och några andra företag som "huserar" i detta hus!
(Bild från Falbygden nr.62) samtAthley

Länk till Hattfabriken..



Länk till Ottosson ..


Ströget-S:t Olofsgatan 42, "Rantens hattfabrik", förr-och nu.

Här hade Rantens Hattfabrik,strå och filtfabrik, startats av en hästhandlare, som hette Josef Johansson.
Han lär ha köpt en större markbit av patron Österberg på Fredriksbergs herrgård år 1904.
Han byggde fabriken 1917 tillsammans med sin son Johannes  Åsander, som blev företagets disponent .
Det fanns även en handlare som hette Frans Johansson som var med i bygget.
Företaget hade tidigare verkat vid Bangatan, vid det S.k. "Engelska slakteriet" ,som Josef  Johansson oxå var ägare till och som han nu flyttade in i nybygget med år 1918. 
Det blev eldrift med sylokaler, pressrum, modellagenturer och butik.
Byggnaden omfattade också ett gårdshus och en redskapsbod.
Det byggdes även ett stall för 10 hästar så sent som 1917,då faktiskt bilismen hade kommit igång!
I ca 40 år höll fabriken igång. Sedan övertogs den av min guldsmeds kamrats, Gunnar Ekströms pappa Daniel och D. Ekström AB flyttade in, sedermera även BROFOD ,som grossistföretaget kallades.
Under 70-talet fanns där även en musikskola.
Idag är det körskola, revisionsbyrå och en hantverksbod.

Bifogar även en länk till hur det var på "hattfabriken", för de som är intresserade.

Bilder från U Lundberg 2915-11-10,
Samt en "dubbelbild" från Staffan Athley.
Även en bild från Marie Carlsson på en liten visa.


Länk till Hattfabriken..





Ströget-S:t Olofsgatan 35, Allianskyrkan, förr-och nu.
Denna kyrka byggdes 1901. Metodistförsamlingen hade då verkat i Falköping i 13 år.
Kyrkan kallades länge för Allianskyrkan och tillhör sedan 1966 Svenska Alliansmissionen men från början var det en kyrka för Metodistförsamlingen i Falköping, S:t Johannes Metodist-Episkopal-församling.
Kyrkan var först brädfodrad, men blev senare reveterad.
Under metodisttiden hade även en skräddare Johansson en lokal i denna kyrka.
Det fanns en handlare Frans Johansson, som figurerar i detta sammanhang. Han ägde både 35-och 37 av S:t Olofsgatan, han var metodist och medlem i församlingen och skänkte halva sin tomt till kyrkbygget.
Bild från U Lundberg 2015-11-11.





Ströget-S:t Olofsgatan, "Lundahls Augusta”, Rantens kvarn. Förr-och nu.
Kvarnen ligger inte utmed själva Ströget, men i det nära grannskapet.
Innan det byggdes i dess närhet stod kvarnen där ganska så ensam på Rantabacken ,synlig från alla håll.
Väderkvarnen, en Sk. "Holländare" , uppfördes på 1870-talet av dåvarande ägaren från Rantens gård från Uddeholms egendom i Surteby nära Björketorps samhälle i sydvästra Älvsborg nära Hallandsgränsen.
Folkhumorn döpte kvarnen efter patron Lundahl på Rantens Gård till "Lundahls Augusta."
Kvarnen fungerade som väderkvarn fram till 1918, sedan övergick msn till eldrift, då togs vingarna bort.
Huven/kupolen som var av koppar har tagits bort och såldes två år tidigare.
Kvarndriften höll på till 1950.
Sedan köptes kvarnen av Falköpings-hantverk och Industriförening, den renoverades 1961 och fick nya vingar.
 Falköpings Stad övertog kvarnen 1965 och fungerade som  museum för redskap.
Den senaste renoveringen blev klar 1996, då kvarnens inre förvandlades till mötes- och kurslokaler, samt diverse utställningar för kommunen och Medborgarskolans behov.

Bifogar även en länk till Lundahls Augusta där det finns mer info och bilder,för er som vill veta lite mer.
Bilder från U Lundberg, samt i länken från museets arkiv..

Länk till Kvarnen Lundahls Augusta

https://www.facebook.com/groups/1589586897849122/permalink/1822750637866079/





S.t Olofsgatan 27


S.t Olofsgatan 29.



S.t Olofsgatan 31.


S.t Olofsgatan 33.



Ströget-S:t Olofsgatan 37,förr-och nu.
Detta hus byggdes 1910.
Var nog stán's första hus med centralvärme har jag läst någonstans.
Det fanns en cykelverkstad här som Alf "Kava" Andersson hade.
Även ett skomakeri lör ha funnits och sedan hade Oscar Aronsson på 1940-talet en begravningsbyrå i källarplanet.
Från mitten av 1970-talet hade Fonus sina lokaler här.
Nu finns en tatuerare Hi Hi,i lokalen.
Några som hållit till här är..
Hi Hi Tatuering S:t Olofsgatan 37 tjänster tatuering (2003)    
Kjell-Åke Johanssons Byggnads AB/Kjell-Åke Byggare S:t Olofsgatan 37 Bangatan 18 tjänster bygg- (1995) (2003)  
Sydsvenska Vakt AB S:t Olofsgatan 37 tjänster säkerhet (1969)  


Bilder från U Lundberg 2015-11-11 , samt museets arkiv.




Ströget-S:t Olofsgatan 44,förr och nu.
Här fanns i seklets början ett hus, som byggdes av en lokförare som innehöll lägenheter ,samt en mjölkaffär, som jag handlade i när jag jobbade snett emot på Åtvidabergs verkstad mellan 1953-1960.

Några kommentarer från denna adress..

Från Maria Molin.
Där klippte man sig många gånger, hos Monica.

Där har jag bott

Från Tommy Lindbom 
Fint hus. En av mina tidningsrundor började där.

Där hade väl Fru Thoren sin mjölkaffär på 50-60 talet

Ja, jag tror att det stämmer. I det huset hade de badrum i källaren för hyresgästerna. Tyvärr hade de gasuppvärmning på vattnet. En ung flicka, Maj-Britt Sahlberg, gasades ihjäl p g a att det läckte gas. Mamman bodde i det huset tillsammans med sin dotter. Hyresvärden blev så bestört och tog mycket illa vid sig, och om jag minns rätt, så stängde han detta badrum tills de hade anordnat annan vattenvärmning.

Från Kenneth Milton 
Fanns det inte någon som levererade frukt o grönsaker inne på gården?

Där kommer Du in på något intressant Kenneth!" Josef på åsen" ägde nog marken bakom den tomten. Han friköpte mark där från Fredriksbergs gård. den marken låg i anslutning till Fredriksbergsvägen som den hette först. Eftersom han ägde marken vid Stråhattfabriken och även den där han byggde huset till sin son Åsén på i hörnet motsvarande vid Botvidsgatan-Vesterbergsgatan (som namnet ändrades till vid tomtindelningen) Han ägde tydligen inte tomterna utmed S:t Olofsgatan. Stora delar av utställningsområdet måtte legat på hans tomtmark. Fredriksbegsvägen var ett viktigt stråk förr som längre ned mot ranten bytte namn till Gudhemsvägen, Här i anslutning till detta stråk kunde det legat någon Grönsakshandel det fanns ju mark att odla på.
Bilder från U Lundberg 2015-11-11, samt museets arkiv.



S.t Olofsgatan 39.  (bild U Lundberg 2017)

S:t Olofsgatan 41.















S.t Olofsgatan 41. ( bild U Lundberg 2017)


Tidigare låg Nils Nilsson gjuteri i den byggnad som syns i bakgrunden.
Ströget-S:t Olofsgatan 43,förr-och nu..

Vad man känner till byggdes denna fastighet år 1900.
I halva huset byggde plåtslagare Axel Gelang ett plåtslageri på första våningen/planet.
På andra våning var det en samlingslokal för en nykterhetsförening.
1923 byggdes båda byggnaderna samman.
Här har det varit, mjölkbar, fotvårdsklinik, skinnskrädderi, charkuteriaffär, uraffär, musikhandel och antikvitetsaffär.
Café Förmodligen har även funnits på denna adress.
Dessa har enligt adressregistret förekommit på denna adress..

Adolf Gustavssons åkeri S:t Olofsgatan 43 Sverkersgatan 2   tjänster taxi / åkeri (1937) (1942)  
Allans Livs S:t Olofsgatan 43 detaljhandel livsmedel (1969) (1970)  
Automobilfirman Andersson & co S:t Olofsgatan 43 Botvidsgatan 54 tjänster bil (1935) (1937)  
Axel Gelangs plät S:t Olofsgatan 43 industri metall    
Café Förmodligen S:t Olofsgatan 43 servering café / konditori Erik Mattsson Slöjd- och Bosättningsaffär S:t Olofsgatan 43 detaljhandel hantverk (1950) (1951)  
Falköpings Motorcentral S:t Olofsgatan 43 Botvidsgatan 52 tjänster bil (1937) (1945) K.E. Joelsson  
Malungsboden S:t Olofsgatan 43 detaljhandel textil (1969) (1978)Erik Erixon  
Nordiska Industrilagret AB S:t Olofsgatan 43 detaljhandel textil (1970) (1978)  
Nya Charkuteriaffären S:t Olofsgatan 43 detaljhandel livsmedel (1935) (1940) (Olle Fredén)  
Olof Fredén livsmedel/chark S:t Olofsgatan 43 detaljhandel livsmedel (1935) (1948)  
Pensionat 67:an S:t Olofsgatan 43 servering  
hotell/pensionat
 (1935) (1939) Bertha Karlsson/Olga Karlsson  
Rantens Borstbinderi & Slöjdaffär S:t Olofsgatan 43, detaljhandel hantverk (1935) (1951) Eric Mattsson  
Rantens Mjölkbar S:t Olofsgatan 43 servering restaurang (1942) (1951) Edith Hjertberg/Signe Jonson  
Tudeus Reklam AB S:t Olofsgatan 43 tjänster reklam (1978) (1995)  
Dala-Konsult S:t Olofsgatan 43A Prästgårdsgatan 16 tjänster bygg- (1978) (1997) Lars-Hugo Larsson  
Karlbergs Kuriosa S:t Olofsgatan 43A detaljhandel diverse (1997) Centrum för Kognitiv terapi S:t Olofsgatan 43B  

Bilder U Lundberg 2015-11-11.





Ströget-S:t Olofsgatan 45, förr-nu.
Detta är ett utav de första husen som uppfördes på Ranten.
1887-1888 byggdes det av smörjaren Frans Bergqvist.
Denne man var mycket jaktintresserad och hade flera hundar i sin hundgård på tomten.
Till huset hörde även en stor fruktträdgård, som idag har blivit en stor hyresfastighet, som kallas för VIDAR. 

I samband med detta bygge flyttades även denna fastighet några meter närmare gatan.

Även hjälporganisationen " Ge livet en chans" har hållit till där.
Huset har inte nämnvärt förändrats genom åren.
Bild U Lundberg 2015-11-11.












Ströget-S:t Olofsgatan 47,Frälsningsarmén, förr-och nu.
Frälsningsarmén S:t Olofsgatan 47.
Huset blev färdigt 1908.
Frälsningsarméns kår kom till Falköping 1/1 1888.
Deras första möten hölls i Mössebergs gamla Missionshus.
Sedan blev det flytt till Falbygdens lokal, därifrån blev de förflyttade till Nordins gamla smedjevind vid Smedjegatan. Sedan blev det ånyo flytt till den gamla slöjdskolan. Efter allt flyttande uppförde man ett eget hus på Slakterivägen som smeden Klang hade sin verkstad. Nu skulle centrala västra stambanan byggas år 1907 och då stod denna fastighet "i vägen!"
Nu fann man en tomt på Järnvägsgatan, nuvarande S:t Olofsgatan 47 och en egen byggnad blev färdig 1908.
Byggdes om 1939.
Efter 1997 har den Fd. Frälsningsarmén fått en privat ägare.

Det var lokföraren P.A. Bergström som var den pådrivande kraften för tillkomsten av den nya fastigheten.

Jag hade förmånen att få gå dit till "Frälsis", som vi sade och lyssna på fin sång och "glad" musik med min "gammelmormor" Alma Brandt under 1950-talet,
hon bodde på Brandstationen på Botvidsgatan några kvarter bort.
De spelade på torget lite då och då,vid marknader och delade ut Stridsropet.

(Bilder från museet, samt nytagen bild U Lundberg 2015-11-11)
Ströget-S:t  Olofsgatan 51,förr-och nu.

Bilder från Staffan Athley och Erik Forss utöver bilder från museets arkiv och min nytagna bild från 2015 (U Lundberg)



S.t Olofsgatan 49.
Huset byggdes 1920 av kompanjonerna Engstarnd och Frisk., som i gårdshuset drev en verkstadsrörelse.
Även posten har haft sina lokaler fram till 1929 på detta ställe.Sedan flyttades posten till Stora Hotellet. Fasaden byggdes om 1941. Här startade även Inga och Helge Asp på 1940-talet Aspens konfektionsfabrik.
Det är numera en tvättinrättning och en sybehörsaffär som verkar här.
Tidigare hade även Ebba Wilhelmsson .maka till Geron "Skinnville" Wilhelmsson, haft  en pälsaffär
i denna byggnad.
Även Färgbolaget har hållit till här.


Bröderna Lindströms Bil S:t Olofsgatan 51 Vilhelmsbergsgatan 5 Österängsgatan 1   detaljhandel bil (1969) (2003) Harald Lindström (Toyota)  
Georg Landén skrädderi S:t Olofsgatan 51 detaljhandel textil 1915 (1954) 1954 överlåten till svärsonen  
Gärdling & Lindblom Trikåfabrik S:t Olofsgatan 51 industri textil (1937)    
Mulco AB S:t Olofsgatan 51 S:t Olofsgatan 42 industri? (1950) (1970)  
Rantens Byggshop AB S:t Olofsgatan 51 detaljhandel trä/bygg    
Uno Sandell AB S:t Olofsgatan 51 Bangatan Nils Ericsonsg 12 detaljhandel bok/papper 1944 (1970) i gårdshuset på S:t Olofsgatan  









Bensinstation Mack/Texaco/Caltex/Murco/BP/Uno-X S:t Olofsgatan 53 detaljhandel bensin (1948) 2000 Bröderna Josefsson  
Bröderna Josefssons Automobilverkstad S:t Olofsgatan 53 tjänster bil (1935) (1951) Oskar, Evald och Mats Josefsson  
Vedhandlare Elmer Karlsson/Hillar Steen S:t Olofsgatan 53 detaljhandel bränsle (1923) (1951)  
Rantens Vedgård & Lastbilsåkeri S:t Olofsgatan 53/Vasagatan 43 detaljhandel bränsle (1923) (1978) Elmer Karlsson och Hillar Steen  
Ströget - S:t Olofsgatan 50,"Småskolan.",förr-och nu.













Rantens småskola
Som låg/ligger i korsen S:t Olofsgatan/Warenbergsgatan .

Samtliga bilder  från museets arkiv.
Utöver mina nytagna från 2015-11-11 (U Lundberg.)

I Kv. S:t Bernhard. Rantens småskola, byggd 1886. Undervisning bedrevs till omkring 1965, sedan blev det lokaler för ABF. 

År 1863 inrättades en särskild småskola för staden, men Rantenborna krävde oxå att även de ville ha en skola för de yngre barnen i "sin stadsdel."
I Tåstorp fann Alf Werner, som då var patron på länderiet Ranten en lämplig lokal år 1869 för detta.
Men redan år 1874 ansågs denna lokal för trång och otidsenlig.
Istället hyrde man då en lokal i ett missionshus på Mösseberg.
Föräldrarna på, Ranten protesterade, eftersom de inte ville att barnen skulle passera över den farliga Järnvägsövergången. 
Men de fick tyvärr foga sig  i detta beslut i hela fyra år, ända tills patron Lundahl, som då ersatte Werner på Rantens gård, erbjöd sig att till ett mycket förmånligt pris upplåta en tomt för den nya skolan.
Detta hände år 1881.
Skolan stod färdig 1889 till en kostnad av 7 000 kronor.
Den innehöll två skolsalar och två lägenheter, samt rum och kök för två lärarinnor.

Tittar man på bilderna så är taket påbyggt i omgångar med till slut tre st "front till spis" påbyggnader.

I denna skola var vi ungdomar ofta på 1940-50 talet på kvällarna där vi umgicks och spelade bordtennis, schack, Corona, monopol och annat, lära oss teckna och rita. Mm..

Bifogar även en bild som visar dans kring flaggstången.

Gillar de fina hattarna lärarinnorna hade.
 Rantens småskola med lärarinnan Emma Larsson och hennes klass.(hon står till vänster om flaggstången.)



Rantens småskola 1901. Lärarinna: Maria Larsson.
(Hon står till vänster vid skolans gavel)

Småsk. lär. Emma Larsson med skolklasser.
( vid barnen med en matta utlagd)














Ströget-S:t Olofsgatan 54,förr -och nu.

Följande företag har enligt adresslistan förekommit på denna adress.
Det kanske finns fler att berätta om, fyll på i så fall..
Bifogar en länk till Claessons slakteri för er som vill veta lite mer om detta företag som nu finns bakom denna byggnad inne på gården.

Länk till Claessons..

Barnvagnscentralen S:t Olofsgatan 54 detaljhandel (1950) Simon Falk  
Bilförsäljnings AB S:t Olofsgatan 54 detaljhandel bil (1940) (1942) Rosén & Laurén.

E.G./Bröderna Claesson Slakteri & charkuteri S:t Olofsgatan 54 detaljhandel livsmedel 1906 kvar E:G: Claesson/Arne o Simon Claesson till 1978/Rune Ljungqvist 1978-83/Conny Zachrisson 1983-2004/Kent Ljungqvist.

(rest. Magdaleta i de gamla lokalerna frän 199?)  

Herman Johansson Bilförsäljare S:t Olofsgatan 54 detaljhandel bil (1939)    
Holger Johansson Motorfirma S:t Olofsgatan 54 detaljhandel bil (1948)    
Konsumtionsföreningen/Servus/Skölds Livs S:t Olofsgatan 54 S:t Olofsgatan 56   detaljhandel livsmedel (1937) (1997) Efterträddes av restaurang Harrys/Terassen  
Rantens Möbleringsaffär S:t Olofsgatan 54 S:t Olofsgatan 41 detaljhandel möbler (1943) (1951) Gustav Andersson/G o I Weldeborn  
Reform-livsmedel S:t Olofsgatan 54 detaljhandel livsmedel (1950)
Simon Falk  
S. Joelsson herr- och damskrädderi S:t Olofsgatan 54     detaljhandel textil (1935) (1937)  
  detaljhandel textil (1935) (1937)  




S:t Olofsgatan 52
På innergården fanns det under 1920-talet ett café som hette Skuggan och  ägdes  av Ferdinand och Ellen Gustavsson.
Under 1930 hette det Göta och då fanns det även ett Resandehem.
Numera är det en bostad, som ursprungligen kallades för Eriksbro, efter sin förste ägare som hette ,Erik Alfred Eriksson och jobbade på järnvägen.
Det var inte förrän1933-34 som Apoteket byggdes på det ställe som byggnaden nu står på idag.
Landstinget lade ned apoteksverksamheten slutet av 1980-talet.



 bilder från Staffan Athley..


Lite mer om Hotel Ritz på S:t Olofsgatan 48.
1941 byggdes det om en bilverkstad i ett gårdshus som blev en textilindustri som ägdes av Ernst Johansson.
1975 byggdes hotellet om till hyresbostäder och 1982 revs fabrikslokalen i gårdshuset.
Salong Fothälsan S:t Olofsgatan 46 tjänster hälsa (1995) (2003) Berntssons Konfektion S:t Olofsgatan 48 detaljhandel textil (1978)Karl G. Berntsson  
Christer Sämgård Ingenjörsbyrå S:t Olofsgatan 48 tjänster ingenjör 1988 (2003)  
Esste Textil S:t Olofsgatan 48 Warenbergsgatan 19 detaljhandel textil (1945) (1995) Anna Johansson tillverkning på Odengatan 7
Falbygdens Textilindustri AB /Roséns AB S:t Olofsgatan 48 Vasagatan 9B industri textil 1940 (1978) Oscar och Arvid Svarén
Falköpings Fabriksnederlag S:t Olofsgatan 48 Warenbergsgatan 14 Botvidsgatan 23   detaljhandel textil (1923) (1951)  
Falköpings Korsettindustri S:t Olofsgatan 48 industri textil (1937)   Hj. Blomgren  
G. Brissmans Gummiverkstad/Nya Gummiverkstaden S:t Olofsgatan 48 tjänster bil (1937) (1970) G. Brissman  
Hotell Ritz/City S:t Olofsgatan 48 servering  
hotell/pensionat
 (1939) (1970) E. Olsson / E. Mäki / Anna Johansson / Bo Jönsson Lennbrox Textil AB S:t Olofsgatan 48 industri textil (1978)    
Miljöagenturer AB S:t Olofsgatan 48 Bergsängsvägen 62   tjänster ? (1978) (2003)  




                                                                    S.t Olofsgatan 56.



S.t Olofsgatan ned mot Trekanten.




Ströget- S:t Olofsgatan 56, förr-och nu  

Bifogar även några bilder från Staffan Athley, utöver mina nytagna bilder från 2015-11-11 (U Lundberg)

Följande företag lär ha förekommit på denna adress..
Fyll gärna på om det finns mer att berätta .

Antikkällaren S:t Olofsgatan 56 detaljhandel diverse (1969) (1978) Uno Karlsson  
Biljarden S:t Olofsgatan 56 tjänster biljard (1995) (2003)  
Erik Rosells Färg-, tapet och kemikalieaffär, filial S:t Olofsgatan 56 detaljhandel färg 1918 (1958)  
Fiskhandlare Per Adolf Marén S:t Olofsgatan 56 detaljhandel livsmedel (1935) (1951)  
Optiska Affären S:t Olofsgatan 56 S:t Olofsgatan 6 detaljhandel optik (1939) (1951) B. Ekblad (filial t. Westerstrands)  
Per Adolf Marén Fiskhandlare S:t Olofsgatan 56 detaljhandel livsmedel (1937) (1951)  
Rantens Ateljé- och Fotoaffär S:t Olofsgatan 56 detaljhandel foto (1937)    
Sport & Fritid AB S:t Olofsgatan 56 Verkstadsgatan 6 S:t Olofsgatan 56   detaljhandel cykel / sport (1995) (2003)  
Torins Foto, filial S:t Olofsgatan 56 Järnvägsgatan 12 detaljhandel foto 1944 (1970) Hå-Kå  



                                                                       S.t Olofsgatan 54.


Systrarna Jonssons konditori
S:t Olofsgatan 58
Bild från 1905
Fagergrens eller Systrarna Jonssons konditori vid Trekanten. Personer från vänster: 1. Allan Johansson, 2. Maria Rundgren (syster till fastighetens ägare) 3. Fastighetsägaren Fru Ida Svensson (född Rundgren) min mormor 4. Sven Alexandersson (min pappa) 5. I barnvagnen Gösta Alexandersson (född 1904-09-10) 6. Robert Rundgren (min morbror) 7. Vid barnvagnen fru Ingeborg Alexandersson (född Svensson) min mamma 8. I fönstret ? 9. En flicka ? 10. Fröken Agnes Rundgren (syster till nr.3)








                                        Nytagen bild 2017-02-25. U Lundberg
S:t Olofsgatan 58.
Huset fick bygglov 1923.
Dom hette Jonsson i efternamn och kom hit från Jönköping 1915.
Det har även funnits en frisörsalong i fastigheten, som innehades av Gustav Johansson.
Även doktor Nyblom hade en mottagning här.
Det fanns oxå en butik för "korta varor.
Hasselqvists Tobak & Pappershandel, Spelbutiken och nu en blomsteraffär. Adressen är: S:t. Olofsgatan 58

Enligt adressregistret har dessa företag förekommit på denna plats.
Ernst Johansson Mäklarfirma S:t Olofsgatan 58 Storgatan 30 tjänster fastighets- (1935) (1939)  
 G. Hasselqvist Cigarraffär S:t Olofsgatan 58 detaljhandel tobak (1937)
 Guldia Ingemar Andersson AB S:t Olofsgatan 58 detaljhandel guld / ur (1978)    
Gustaf Johansson/Rolf Johansson Frisör S:t Olofsgatan 58 tjänster frisör (1950) (1969)  
Malla Kindblad Manufakturaffär (eftr) S:t Olofsgatan 58 detaljhandel textil (1946) (1978)Malla Kindblad/Sonja Joninger  
Maria Arvidssons eftr Manufaktur S:t Olofsgatan 58 detaljhandel textil (1935) (1946) Malla Kindblad  
Mäklarfirman Wästergyllen S:t Olofsgatan 58 tjänster fastighets- (1935) (1937)  
 Systrarna Jonssons konditori S:t Olofsgatan 58 servering konditori (1920) kvar.

Bilder från U Lundberg 2015.


Mitt i bilden som är S:t Olofsgatan 60,fanns förr en fastighet , som brann ned på slutet av 50-talet.
Den inrymde bageri, musikhandel, fröaffär, samt caféet Gulan.
I ett gårdshus hade skomakare Meehr en verkstad med flera anställda


Hej på er!
Nu har jag "Strögat" färdigt för denna gång.
Jag har nu lagt in de byggnader och adresser med innehåll/ beskrivningar, som jag hittat från Kyrkan ned till Trekanten.



Se bifogad karta..

Det egentliga "Ströget" gick från Cosmorama till Bures korvkiosk vid Trekanten.
Om ni bara skriver in Ströget alt. S:t Olofsgatan i vårt sökfält, så hittar ni nog det ni söker.

Fyll gärna på med egna bilder och info, så att vi tillsammans berikar vår historia ytterligare .

Passa även på att kolla på museets utställning om "stadsmiljöer som försvann"...

Ströget och dess historia....stan till Ranten..förr och nu...












Lite tillbakablick ...om det första inlägget...

Jag har tänkt att berätta lite i ord och bild om "Ströget", genom att leta reda på gamla bilder, samt historik, sedan kommer jag bifoga bilder på motsvarande fastigheter och visa hur dessa ser ut idag (2015)och vilka företag som nu håller till på samma plats/ställe.

"Ströget" för mig 1952,när jag var fyllda 15år, fungerade som en träffpunkt och närmast som en viktig pulsåder, där man möttes och levde lite avspänt och kamratligt med fika, korv och bio..

På den tiden arbetade jag 48 timmar/vecka, vilket innebar att jag 
slutade inte förrän kl 15 00 på lördagar.
Det blev att åka hem och tvätta av sig arbetslukten, (mest varnolen/olja från tvätt av kontorsmaskinerna)
Sedan blev det en fika med kompisarna antingen på Cosmo-fiket, eller Plantis.

På kvällen kunde det bli både en och två filmer, med den första kl.07 00 på Cosmorama och sedan 09 00 på Roxy, med en korv hos Vallins kiosk vid folkskolan.

Korven kostade 40 öre och mos eller bröd 10öre.

Min veckoinkomst på Åtvidabergs Verkstad var då 53 kronor.

Det kostade 1.90 "där uppe" alt. 1. 55 på "snus", vilket innebar de fem första bänkraderna, på Cosmo och de fyra första på Roxy, för där var filmduken lite längre fram.

Gick jag inte på 9:an,så blev det istället några "strög" fram -och tillbaka mellan "Gillisa" korvkiosk som ägdes av Bure, vid Trekanten och Cosmorama, innan det blev läggdags. 

Ibland hände det att jag hade den stora lyckan att få bjuda med en flickvän på bio och försiktigt närma mig hennes hand under visningen, spännande tider..

Lite senare upp i åren dansade jag på "Storan" (Stora Hotellet)tisdagar och torsdagar.

Även Sigurds lokal besöktes... på söndagar, men det är ju en annan historia...

Bilder, mm..
(Bo Hovemyr, Eric Forss och Staffan Atley , har även bidragit med en del intressanta bilder, utöver mina egna och de som kommer från museets arkiv, som jag kommer att återinföra en del av i denna berättelse.)

Vid 1900-talets början var det i stort sett obebyggt mellan Lazarettsgatan/Odengatan och till Ranten Småskola, mellan stán och Ranten.

Den hette då Rantavägen, eller Järnvägsgatan fram till 1923,
tills gatan fick sitt nuvarande namn; S:t Olofsgatan.

Det var en ung baningenjör som hette Johan Norrman, som först anlade lite alléträd som dock dog pga. frost och kreatursmums..

Inte förrän A P Westerberg (Planteringsförbundets skapare, som invigdes 1885, bl.a.)kom till staden, som det blev en fungerande allé på "Ströget!"( Tyvärr har väl almarna, lindarna och askarna tagit "stryk”, tagits ned och omplanterats. 1998 fanns det ca 140 träd ,varav endast ett trettiotal kunde betraktas som någorlunda friska, resten var utsatta för svampangrepp. Det är även klart att allt uppgrävande, ledningsdragning, mm, har påverkat trädens rötter och trots "hamling" ,mm, har det satt sina spår..)

Järnvägen blev klar 1858 och då byggdes det stora hus både öster och väster om järnvägen.
Även utmed Ströget byggde "järnvägarna" en hel del större hus.

Bifogar en karta som visar "promenaden”, samt lite nya bilder från mitt "strög" från Cosmo till Trekanten idag (2015-11-13,U Lundberg).

Jag har erhållit en del info från min vän Ulla Nordmark och Ann-Marie Magnusson har ritat kartan.
Övrig info har jag funnit när jag tillbringade några månader på Falbygdens museum och biblioteket 2015.


Med mamma Britta 1939. Farbror Thors Dodge på Parkgatan 15/33...

Välkomna på upptäcksfärden på "Ströget" mellan stán och ranten.