tisdag 14 februari 2012

Global Golf history in english and Swedish and also an original stamp history

GLOBAL GOLF history with  following ORIGINAL STAMP History.
(The Stamp collection is Composed by my friend Lars Strandell) 
Falköping 2012-02-13






Golfens historia och ursprung!


Golfens historia är något dunkel. Men det finns bildbevis för golfens existens från mitten av 1300-talet. I katedralen i Gloucester kan man nämligen njuta av ett underbart färgat glasfönster där en golfare fångats i nedsvingen.


                                        King James....
När James II regerade, förbjöd han golf och fotboll eftersom han behövde folk till sina krig, “ the futeball and golfe be utterly cryed downe and not to be used ”, stod det i lagtexten. 

Även Frankrike (Chole/jeu de mail, liknar mest krocket) och Holland (kolven, som spelades på is) nämns i historien som golfande länder.

I USA på 1960-talet spreds golfintresset kanske främst genom trion Arnold Palmer, Jack Nicklaus och Gary Player. De lyfte fram golfen genom ett nytt media , nämligen TV.
Solheim Cup 2011.....

Damernas första ”Open”, spelades 1946 och vanns av Patty Berg. Damernas ”PGA.” Damernas version av ”Ryder Cup” heter ”The Solheim Cup och startade 1990.


Kaptenerna för 2012 års Ryder Cup...Olazabal och Davis Love.....

Ryder Cup, herrarnas tävling mellan Europa och Amerika, startades 1927, men det var först år 1979 som engelsmännen tillät spelare att representera ”The European Ryder Cup Team”. US-Masters spelades första gången 1934 (Augusta).

                                           Old Tom Morris....


British Open spelades första gången år 1860 på Prestwick Golf Club, ”Old Tom Morris” vann och blev en golflegend efter att ha vunnit 1862, 1865 samt 1867.

                                         Jack Nicklaus..
Jack Nicklaus har ett oslaget rekord med sina 4 US open, 6 US masters och 5 US PGA titlar utöver 6 Australien Open titlar, han blev den som tjänade mest pengar i dollar 1988 (fem miljoner dollar!) .
Tiger Woods.......
Kommer han tillbaka?????




Elin och Tiger. Då var det problem......... Förlåt, förlåt jag var bara så kåt.........


Tiger Woods är den som lett penningligan längst och är väl att betrakta som världens bästa spelare, tillsammans med Annika Sörenstam på damsidan under 2000-talet.


Solheim Cup....

                          Solheim Cup 2011, Europalaget...
                    Caroline Hedvall och Suzann Petersen..
Solheim Cup USA 2011....


 Greme Mc Dowell vinnare av US Open 2011...
                                         Lee Westwood.....
 Olazabal vald till lagkapten för Europalaget i Ryder Cup 2012.......
                                    Kaymer och Mcllroy......
                                Mcllroy och Phil Mickelson....
McllRoy.......




Seve Ballesteros......


Seve Ballesteros från Spanien (som vann British Open 1979 och US Masters 1980) och Nick Faldo från England gjorde att golfen fick ett uppsving även i Europa.
                                     Göran Zachrisson......


I Sverige har sportkommentatorn Göran Zachrisson lyft fram golfen till soffan i de svenska hemmen. 
                                       Jesper Parnevik.....


Jesper Parnevik är vår mest kände golfspelare på herrsidan.


Annika Sörenstam....

Annika Sörenstam är den mest kända på damsidan.

GOLFEN I SVERIGE
 I dag finns det ca 480 golfbanor, samt 107 ”play and pay” banor i vårt avlånga land. På ”pay and play” banorna har man möjlighet att spela oavsett golfutbildning eller handicap.

Golforganisationerna i Sverige består utav: Svenska Golfförbundet (http://www.golf.se).




Där kan man hitta länkar om golf. Svensk Golf, som ger ut en tidning och en golfguide över samtliga banor i Sverige, Professional Golfers Association of Sweden (PGA.), Swedish Greenkeepers Association (SGA), Sveriges Golfadministratörers Förening (GAF), samt Föreningen Skandinaviska Golfbanearkitekter (FSGA).


HANDICAPSYSTEMET

Detta kan delas in i flera kategorier. 0 till 36 innebär att man har ett godkänt hcp-kort och har då tillträde till golfbanan på egen hand. Har man handicap (hcp) därutöver upp till hcp 54 får man gå tillsamman med någon som är ”van”, tills man får ett ”körkort” som kallas för ”grönt kort”.

Annars bygger hcp-systemet på att någon med lägre hcp, kan spela med någon som har ett högre och på så sätt kan ”rättvisa” ändå skipas. Normalt delas hcp grupperna in i olika klasser, för att på så sätt uppnå en någorlunda sportslig tävlingsform. 

Dessa klasser brukar vara: A-klass 0-12. B-klass 13-18 och C-klass 19-36, en D-klass kan även förekomma och då blir den indelad från 37-54, detta för att ”nybörjarna” skall få tillfälle att komma ut på banan.

I Sverige och även i en hel del andra länder är banorna ”slopade”, detta som ett komplement till hcp-systemet, för att på så sätt gradera svårigheten på olika golfbanor.

SPELSÄTT

Det finns lite olika sätt att skriva sitt resultat i scorekortet, i slagtävling räknas samtliga slag, kallas för ”bruttoscore” sedan ”drar” man av sitt eget ”handicap” så får man fram det ”nettoresultat” (nettoscoren) man har klarat av på banans samtliga hål. I en ”open” tävling (scratch-spel) räknas samtliga slag utan avdrag och lägst totalscore (antal slag) vinner då. 

I slaggolf räknas banans idealresultat (par) plus fem slag, sedan tas bollen upp för nästa hål. Exempel: På ett ”par-4” hål skall man ”håla” i på fyra slag eftersom det är ”par” på detta hål. 

Har man då ett slag mer, fem, kallas även för ”bogey”, betyder detta ett slag över idealresultatet. Men skulle man ha slagit totalt fyra plus fem slag ytterligare, så betyder detta att slagen är ”slut”, totalt blir det då nio på detta hål. Alltså: tre plus fem = åtta, fyra plus fem = nio och fem plus fem= tio slag.

Sedan finns det något som heter poängbogey och där får man poäng på samtliga hål som man har slag på enligt sitt hcp, man tar upp bollen när ”poängen är slut”. 
Exempel: Säg att du har hcp 18, vilket betyder att du har ett slag på varje hål utöver idealresultatet (banans par). Skulle du då göra par (idealresultatet) på ett hål innebär det att du får 3 poäng. Skulle du göra ett över par får du 2 poäng och skulle du göra två över par får du 1 poäng och mer än tre över par så blir det noll poäng. Däremot om du gör ett slag under idealresultatet ”birdie” får du fyra poäng, jättebra! Är man en ”scratchspelare” och har ”noll” i hcp och gör par på samtliga hål innebär det 36 poäng! Det kallas även att man går på banans par! 
Man kan vara ”ett över par” eller ”ett under par” beroende på slutresultatet i förhållande till sitt eget hcp.

SPELFORMER

Det förekommer många olika spelformer i golf, man kan gå i tvåbollar, trebollar och fyrbollar, man kan spela foursome, där man spelar tillsammans med någon och då slår man vartannat slag efter en överenskommelse, som görs från början om vem som skall börja. 
Jag i mitten...........


Det finns även "Pro-Am" tävlingar där en amatör spelar med en pro......
                             Kul att spela med tjejer!
Det finns greensome där båda slår ut och sedan väljer man vilken boll man vill spela på, för att sedan slå vartannat slag tills man hålat i. 
Detta är de mest förekommande spelformerna, som man då kan spela som slagtävling, slaggolf alternativt poängbogey. 
Sedan finns det en hel del andra trevliga spelformer som: matchspel, texas scramble, flaggtävling, skins, eclectic, snörtävling och köpenhamnare, bara för att nämna några av de mest populära. 
Har man både män och kvinnor i uppställningarna kallas spelformen som tidigare med ordet mixed som tillägg, alltså ”mixed greensome” betyder att man spelar man och kvinna tillsammans.

 Några av GOLFBEGREPPENS ABC.

 Adressera bollen, en spelare har adresserat bollen när han tagit sin ”stans”.
Albatross, är ett resultat på ett hål som är tre slag mindre än banans par.
Alternativ boll, är en boll som är satt i spel utöver sin normala boll, om man är osäker på en regelfråga.


Min baksving på La Costa........


 La Cala Golfclub.....
Sotogrande.........


Baksving, är den första delen av en sving/slag som för klubban bakåt från bollen.


                                            No Birdie......
Birdie, är ett resultat som är ett slag mindre än banans par
Bogey, är ett resultat som är ett slag över banans par.




Boll, är den boll som man spelar med/på och skall ”märkas”. Man skall upplysa sin medspelare vad man spelar på för boll, så att inte fler spelare har samma boll. Detta för att vid identifiering när man letar efter varandras bollar inte onödigtvis spela på ”fel boll” som då ger två pliktslag.



Bunker, är ett hinder bestående av sand.
Caddie, är någon som bär klubbor åt andra.


Droppa, det gör man när man skall sätta en ny boll, eller samma boll i spel, om man hamnat i ”ospelbara lägen”, med eller utan pliktslag.
Dubbelbogey, är ett resultat som är två slag över banans par.
Duffad boll, det är när man träffar marken före bollen
Dogleg, är ett golfhål som viker sig åt höger eller vänster, efter utslaget från tee.
Staffan Dverstorp "drivar" på La Cala.......


Drive, det är ett slag som man slår ut från tee, när det görs med en längre klubba. (”träklubba”)
Draw, är ett slag som går svagt åt vänster.
Eagle, är ett resultat som är två slag bättre än banans par.
Fade, är när bollen går svagt åt höger.
Fairway, är det finklippta området mellan tee och green.
Fel boll, är alla bollar utom spelarens.
Fore! Är någonting man ropar högt och tydligt om man befarar att bollen kan träffa någon annan.




Min "forecaddie"  kommer tydligen "nerifrån"...........


Forecaddy, är någon som har utsetts av tävlingsledningen för att visa bollarnas läge.



Green, är det finklippta området runt hålet.
Handicap (HCP), definierar din ”spelstyrka”, exempel 9,6 i handicap. På Falköpings golfbana ger detta 13 slag pga. Att den är ”slopad” på detta sätt. Svårighetsgraden bestämmer detta på respektive bana.
Hole-in-one, är ett slag som går direkt i hål vid först slaget från tee. (HIO)
Honnör, bestämmer vilken sida/spelare som har rätt att slå ut först.
Hook, är ett slag där bollen går kraftigt åt vänster.


Inte mark under arbete precis, men.........
Mark under arbete (MUA), är varje del av banan som markerats med blåa eller blåvita pinnar, detta innebär att man får en lättnad med fri dropp om man så önskar, när det är blå pinnar och att man måste ”droppa” sig ur detta område om det är blåvita pinnar.
Markör, är den som för sin medtävlares eller spelares scorekort.
MOI, ”Moment of Inertia”. Huvudet minimerar såväl vertikal som horisontell vridning vid snedträffar
Mulligan, är normalt endast "en" ”pilsnerboll”, som kan förekomma i sällskapsspel, speciellt om man inte är ”uppvärmd”. Man slår då om det slag man inte var nöjd med.
Par, är det resultat som är lika med hålets par.
Peg, är en pinne normalt av trä, som man placerar bollen på vid utslagsplatsen. (Tee)
Pinnar, det finns röda (sidovattenhinder) och gula pinnar (vattenhinder) och vita pinnar som utmärker banans gräns, samt gulsvart pinne som visar att avståndet till mitten är 150 meter. Blå pinnar utmärker mark under arbete och blåvita att det är förbjudet att spela inom denna avgränsade del.
Pliktslag, är ett slag som läggs till en spelares eller sidas score enligt vissa regler.
Pluggad boll, är en boll som om den ligger i ett nedslagsmärke på den finklippta delen av spelfältet, då får den lyftas, rengöras och droppas så nära som möjligt intill den plats där den låg, dock inte närmare, hål utan pliktslag.
Toms kollar puttlinjen.......
Puttlinje, är den linje som spelaren tänkt sig hans boll skall följa efter ett slag till green fram till hålet.
Provisorisk boll, är en boll som man spelar enligt regel 27-2, för en boll som man inte tror sig hitta, kan vara förlorad i hinder eller utanför banan. Detta för att på så sätt påskynda spelet, i stället för att börja leta och sedan efter fem minuter (tiden har då gått ut för att få fortsätta leta) gå tillbaka och slå en ny boll.
Rond (fastställd rond) består av att spela banans hål i rätt ordningsföljd, om inte annat bestäms av tävlingsledningen.
Rubba eller ”rubbats”, en boll anses ha rubbats om den lämnar sitt läge och stannar någon annan stans.
Score, är det antal slag inklusive det antal pliktslag som man använt på ett hål eller en rond. Dessa resultat skriver man in i sitt ”scorekort”. Spelarens/sidans ”nettoscore” är lika med bruttoscoren minskat med antalet erhållna slag (ditt handicap plus eller minus slopade banans slag).
Socket, är när man träffar bollen på hälens insida av klubban och bollen går direkt åt vänster/höger beroende på höger eller vänsterspelare. Stå därför ALDRIG framför en spelare när en boll skall slås.




Spelfältet, är hela banans område utom tee och green på det hål som spelas, samt alla hinder på banan.


Stans, att inta sin stans innebär att spelaren placerar sina fötter för att göra ett slag.
Tee, är ett rektangulärt utslagsområde av två klubblängders djup, vars framkant och sidor bestäms av de yttre sidornas två ”tee-markeringar”. Vit tee (backtee) för de bättre spelarna,
Toppad boll, är när man träffar bollen på ”toppen” och den rullar utan att ”lyfta”,
Gul tee för manliga amatörer, blå tee för de bättre damerna, röd tee för damer och herrar över 75 år.


Utanför banan (OUT of BOUNDS), är ett område där spel är förbjudet, anges ofta med vita ”out of bounds pinnar”.





































Övningsområde (drivingrange) är där man tränar.






St. Andrews och ärkebiskopen John Hamilton..........


Golfklubborna.....

Mina "Golfkamrater"....


Golf industri och utrustning!


Utrustning.

När man börjar spela golf räcker det med en putter, wedge, (närspelsklubba) mellanjärn (7-a) samt någon ”utspelsklubba” (driver). Några bollar, pegs, en handske, en bärbar bag. Finns mycket bra begagnade utrustningar till vettiga priser.
Man har rätt till totalt 14 klubbor. Om man nu önskar samtliga klubbor, en vagn att dra ”lasset” på, samt en bag att ha klubborna i, lite bollar, pegs och några handskar och en håv att använda när man slår en boll i vattnet, så kostar det från ca 3-30 000kr beroende på vad man väljer för utrustning. En ”dyr” driver kostar upp till 5-6 000 kr ”fairwaywoods” kan kosta ca 2-3 000 kr per styck, mellanjärnen kan kosta upp till 1 200 per styck, en fin putter kan kosta ca 3 000 kr. Det finns även fina golfkläder, regnoveraller m.m Allt efter vad man önskar och har råd med.



Nya klubbdressen.........
Golfkläder..........




Golfset av äldre modell........


Utrustning forts.. Golfbagar



Regler från Royal Ancient, 14 klubbor.....
Golfreglerna bestäms idag av R & A samt av USGA som är den amerikanska motsvarigheten och står för United States Golf Association. Det finns idag en gemensam regelbok från dessa länder som samtliga golfande länder har accepterat, reglerna revideras vart fjärde år.
Egentligen skall bollen spelas som den ligger och man skall spela banan som den är och om man har problem med detta, då gör man det som ”är rätt”. 
Detta är några grundläggande regler. Principen är att ”rättvisa” skall skapas. 






Min "Golfkamrat" EZ-Go med regnummer "Urban!"


Paraplyer, golfbilar, "buggies", caddies........




Pegs, kepsar, golfskor och handskar.......






Med Leif Johannesson och jag, när vi invigde vår 9-håls bana på Berga i Falköping......
Golfbanorna har ändrats... 9-hål, 12 hål, 18 hål, 36 hål..BANAN


Golfbanans längd i Falköping är från gul tee 5 702 meter. Det kortklippta fältet kallas för fairway, det längre gräset kallas för semiruff eller ruff. Sedan finns det hinder som består utav sand (bunkrar) eller vatten. Den kortklippta delen där flaggan står kallas för green och har ett kortklippt gräs. Golfhålet som är den slutliga destinationen på varje hål är 108 mm i diameter och 10 cm djupt och kallas även för kopp. Flertalet golfbanor har både nio-arton – tjugosju och trettiosexhål. Falköping har numera 27 hål. Längderna varierar från 65 meter till ca 600 meter. Hålen kallas för korthål (par tre), par fyra, par fem och i några fall för par sex hål.
Falköping nya 9-håls bana..........


Banans gräns är i regel markerad med vita pinnar och om man passerar dessa är man utanför banan (out of bounds). Det finns markeringar på banan som talar om hur lång man har kvar till mitten eller i framkant av green. Gulsvart pinne betyder 150 meter kvar till greenens mitt. I fairway finns det röd platta som betyder 100 meter kvar, blå platta 125 meter, gul platta 150 meter och vit platta 175 meter. Tyvärr så markerar dessa plattor ibland till framkant på green eller till mitten, vore bra om samtliga golfklubbar kunde enas om samma avstånd. Därutöver finns det små skyltar på sprinklerlock och annat som visar exakt avstånd till greenens mitt i antal meter. Det finns guider att köpa som beskriver varje hål, avstånd till bunkrar vatten etc.




Shinnecock golfclub, Björklidens GC........




Kommunalägda banor, privata banor, klubbar.......





Cleeve Hill Golf Club, Limerick golfclub......




Abenaqui Golf Club från 1903.....Burntisland 1797......Old Tom Morris besiktigade och Willie Park Junior designade...




Golfklubborna...hickory, stål och nu graffit.....


KLUBBOR

Träklubbor” kallas de längsta klubborna, fast de idag består utav olika sorters metall, den längsta kallas för ”driver”. 


”Metalwoods” har ett loft på 6 till 26 grader. Längden på skaften är 100-115 cm. Framtill kallas för slagyta, baksida, samt att klubban har tå och häl. Lie och loft beskriver bladets lutning och skaftets lutning. Det bästa man kan göra är att ”skräddarsy” sina klubbor i förhållande till sin egen längd, grepp om skaft och hastigheten i sin sving så får man bästa resultat. Det har även med ”vridstyvheten” i skaftet att göra.


Mitt råd är: Köp inte ett set klubbor ”från hyllan” bara för att det är ett bra pris, utan välj ut det som passa dig bäst.
Du behöver förstås kunna hantera ditt spel någorlunda innan det är dags att utvärdera vem du är! Det brukar ta två till tre år enligt min erfarenhet. Man bör komma ned
till ca 24-25 i handicap för att få ”glädje” av sitt spel. Är man nybörjare duger det gott med något begagnat set, tills man känner att det är dags att ”byta upp” sig.
Järnklubborna används för kortare slag och när man önskar mer precision, skaften är 90-100cm långa och klubbornas loft är mellan 16 till 60 grader.


Wedgar och ”Lob wedgar” används vid närspel och har högre loft, mer än 50 grader. Det finns en speciell klubba som kallas för ”sandwedge” (ca 52grader). Dessa klubbor används vid avstånd som är från 100 meter och fram till green.
Puttern används normalt på green eller ”foregreen” för att sänka bollen i hål, puttern varierar i längd och utseende.


Driver, järnklubba, samt putter.........




Golfrundor och notering av 9 respektive 18 håls rundor i scorekort...

PAR

Samtliga hål har sitt eget längdvärde, par tre hål upp till 250 meter, par fyra ligger mellan 200 till 450 meter och par fem är ca 400 till 600 meter långa. Några par sex hål förekommer, Norrtelje GK, Sisjön och Kungälv-Kode GK.

Scorekort som jag tagit fram till min bana i Falköping.........






Tee - avstånden från vit, gul och röd tee....



Hålen spelas i en  viss ordning.....




Falköpings Golfklubb 18 hål........




Vattenhinder......




Ingen plikt blev det i alla fall..........Min "kompis" Yngve Pettersson tog bilden......




Mycket att tänka på...........


Provsvingar......och golftankar.........





Urban´s bunkerslag i Tilburg under EM, H-70  i Holland, det är fotografen Wim, som agerar boll........


Bunkrar......






Ohtsubo, okänd, Tsuijo, och jag på Arima Royal Golf club i Japan.....
Mr Sing fix it!


Bunkrar... bollen skall träffas utan att man får känna på sanden innan......




Golfhinder.... Out of bounds, är banans gräns där man måste spela om bollen om den lämnar spelfältet.




Korthål......, spelas idealiskt på 3 slag, som är  hålet´s "par."






Hälsar på Blackheath, som är Englands äldsta bana......


Golfbanor.....




Svårt att se puttlinjen.....     Hon har nog "näsa" för puttlinjen......



Antal slag....som avslutas med en putt.....




Golf-publiken....kollade gärna på ;. Byron Nelson, Nick Price, Jack Nicklaus, Arnold Palmer,Viaij Singh, Sam Snead, Curtis Strange....




Golf-ungdomar.......




Barn -och Ungdom........




Golf för turister.....green fee spelare.....




Turistställen........




Bermuda........ 




Royal St, Kitts Golf Course.......




Golf och andra sporter.....




Global Golf......




Golfbollens historia......Golfbollen......



Bollarna har en angiven diameter som skall vara lägst 42,67mm och dess högsta vikt 45,93g.

Ytan är täckt med något som kallas dimples, konkava urgröpningar i olika mönster. Den mest populära bollen idag heter Titleist pro V1. Bollarna kostar från 10 kronor till 50 kronor per styck. Det finns även begagnade ”Florida-bollar” att köpa för ca 5-10 kronor styck.







Golfens samhörighet med andra sporter......



Jubiléer....




Word Thematic Exhibition, 1992 ......





Golf och de fyra "Majors!"







The Open championship.......
De 13 regelartiklarna från 1744......


Golfens andliga huvudstad, dess “MEKKA”, är S: t Andrews I Scotland, dess universitet, vars byggnader gränsar till The Old Course, grundades år 1414. Den 14 maj 1744 samlades 22 medlemmar för att skriva ihop 13 regler, samt starta världen första golfklubb, denna socitet av medlemmar finns fortfarande och heter ”The Honorable Company of Edinburgh Golfers”. Det har blivit fler regler sedan dess.
Min hustru Ann-Marie framför klubbhuset på första tee........

The Society of St Andrews Golfers, bildades tio år senare, men klubben fick sitt nuvarande namn 1934, The Royal and Ancient Society of St Andrews Golfers(R&A).


Royal Troon, Carnoustie, Turnberry and The Old Course at St.Andrew..........




Här står jag (Urban Lundberg) nu på en "golfares dröm", bron över till 18:de på St. Andrews Old Course. Året var 1989.


Frugan Ann-Marie som puttar på hål nummer ett och jag på "Helig" mark.........


Ryder cup.......




Ryder Cup en kamp mellan USA och Europa........





I mitten längst bak finns "skribenten....Urban.


Främre raden till höger sitter författaren Urban.........






Ibland stämmer det.........


Urban och Billy Croona.........på väg till Montecastillo......efter Sverige segern.........SAAB International Pairs.......
 Farewell Dinner..
 Här sitter vi med Erik "På Taket" Carlsson, som var en mycket välkänt SAAB Rallyförare....


Hotellet på Montecastillo i bakgrunden.....





 18-de hålet..
Utsikten från hotellrummet.....


Vinster på lägre nivåer räknas också......




Golf VM......World Cup of Golf.........




World Cup of Golf.....




Kvalificerings för att få spela en "Major!"




Historien om golfbollen.....




Scandinavien Open.......



Scandinavien Masters......



The Swedish Championship.....




"Hello Sweden" för ungdomar......Sweden Team.....
The Annika Academy, samt The Annika Invitational....



Amatören Francis De Sales Ouimet....slog Harry Vardon och Ted Ray i US Open 1913, som gick på The Country Club i Brookline.




Mångsysslerskan, Mildred Ella "Babe" Didrikson Zaharias......




Robert Tyre " Bobby" Jones.......




Gene Sarazen........




Gary Player.........




Intresse.....




Vijay Singh.......




Severiano "Seve" Ballesteros Sota......




Annika Sörenstam.....




Asao Aoki......




Challenge Belt.......




The Trophy........




The Walker Cup Trophy.......




GC Hovås........




Catering, restauranger......
.


Design, arkitektur......


"Gutta- Perka" bollen......
Augusta National Golf Club.....Georgia.....


Längre banor, ny design......Jack Nicklaus design....Arnold Palmer....Greg "the Shark" Noman...Ernie Els....




Välgörenhet......




Ryn Ishikavwa skänker pengar.........




Tiger Woods......




Laura Davies.....





Bobby Jones, Walter Hagen, Gene Sarazen.........




VARFÖR SPELA GOLF?

Själv började jag spela golf för ca 30 år sedan och jag tycker att golfen ger en mycket angenäm upplevelse med en storslagen natur som man får gå i. 
Det finns inte en bana som är den andra lik. 
Jag, Yngve Pettersson, Sven-Olof Persson,
 Arne "Frisör´n"Johansson, Sven-Olof "Svenne" Svensson, Arne "Lappen" Berggren.




Rhodos , Afandou Golfbana...



Min gode vän Tony, som jag fortfarande har kontakt med..


Nu är vi på Rhodos, närmare bestämt på Afandou, som är deras enda golfbana. Min gode vän Torsten Pellvik och jag besökte denna bana vecka 43 hela 17 gånger. Vi började även spela golf här på en nybörjarkurs 1979, som Vinggolf då hade. Sedan blev det "Ving Classic" för hela slanten. Vi var ca 50 st varje gång och hade det jättebra på alla sätt.

 Här pågår driving competition.. som jag vann......För vinsten blev det gin tonic till samtliga.....Torsten till vänster i randiga byxor...


 Här sitter vi Torsten Pellvik och jag.....


 Afandou "sten-stranden" som hade 5 stjärnor Blue sea....

 Så ser det ut på denna sea-side bana........


 Lite bus var det ibland också......Don´t worry be happy!

Det fanns fina skaldjur att mumsa på, Bosse "Ving" sitter i bakgrunden...


Man ges möjlighet att träffa många trevliga människor i båda könen och tack vare hcp-systemet, får man behållning och fin samvaro. Sedan är golf ett ganska svårt och avancerat spel, som ger utmaningar och ställer stora krav på spelaren. 


Träning och råd.................
Uppvärmningen är viktig...........


Det finns oändligt mycket att träna på. Om man vill bli bättre och sänka sin score, gäller det att framför allt träna närspel och puttning. 


Träning och goda råd....
                                          Interlook grepp.....(Tiger Woods och      Urban Lundberg)
Vardon grepp.......
Golfsvingen.....
                                         Svagt och stark grepp.......
                                           Nedför och uppför........
                         Nedförslut och uppförslut...........


Mycket spännande att få uppleva ett bra golfslag, som i sinnet räcker länge. Man kan själv bestämma, nästan i varje fall hur pass bra man önskar bli, jag menar att man kan nöja sig med att bara ha trevligt och inte stressa sig fram med att bara prestera bra resultat för jämnan, utan ha glädje av dit man har nått och acceptera detta. 
Tillbaka ,fram och igenom......


Man har stora möjligheter att arbeta ideellt i en golfklubb, vi är väl ca 65 stycken som hjälper till på olika sätt i Falköpings Golfklubb vilket är mycket stimulerande. Det finns flera tävlingar man kan vara med i. 

Det finns representationslag i H35, H45, H55, H65, H75 och för damerna motsvarande. Det finns DM och RM. ”torsdags och onsdagsgolf ”, 60-golfen, Old Gentlemän, Old ladys. ”First Open”, där man spelar med någon kompis och andra liknande tävling man kan anmäla sig till!  
Nog finns det intressanta ronder att gå och vara med i. 

Ernie Els......


Titta bara vad Ernie Els svingar snyggt!

Rankning 2012 i februari av "The european tour Race to Dubai leaderboard.....


Det är bara att "klicka" på  resp. spelare så finns det mer att hämta på "hemsidan".........

1.  GRACE Branden
RSA
   6
€ 584.795
2
ROCK Robert 
ENG
4
€ 418.928
3
Lawrie Paul 
SCO
4
€ 414.926
4
Cabrera-Bello Rafael 
ESP
3
€ 336.412
5
McIlroy Rory 
NIR
2
€ 294.015
6
Goosen Retief
RSA
4
€ 272.110
7
Oosthuizen Louis 
RSA
2
€ 223.500
8
WESTWOOD Lee 
ENG
3
€ 217.169
9
COLSAERTS Nicolas 
BEL
4
€ 207.515
10
BJÖRN Thomas
DEN
4
€ 197.757
11
HANSON Peter
SWE
3
€ 186.249
12
Gallacher Stephen
SCO
3
€ 178.801
13
ELS Ernie
RSA
1
€ 177.500
14
Coetzee George 
RSA
5
€ 169.776
15
Elson Jamie 
ENG
3
€ 153.020
16
SIEM Marcel 
GER
3
€ 136.570
17
VAN Zyl Jaco
RSA
5
€ 135.924
18
Schwartzel Charl
RSA
3
€ 118.194
19
Van der Walt Tjaart 
RSA
2
€ 115.000
20
MCDOWELL Graeme
NIR
2
€ 112.413
21
Olazabal José María 
ESP
4
€ 111.498
22
MANASSERO Matteo 
ITA
4
€ 108.104
23
DALY John
USA
2
€ 107.492
24
Drysdale David 
SCO
5
€ 103.652
25
JAMIESON Scott
SCO
4
€ 102.509
26
Gonnet Jean-Baptiste 
FRA
5
€ 98.923
27
GARCIA Sergio
ESP
2
€ 97.430
28
Aiken Thomas 
RSA
5
€ 91.185
29
FDEZ-CASTANO Gonzalo
ESP
3
€ 80.336
30
Horne Keith 
RSA
5
€ 78.669
31
Wattel Romain 
FRA
3
€ 75.306
32
HANSEN Søren 
DEN
3
€ 73.784
33
Molinari Francesco
ITA
3
€ 72.888
34
DYSON Simon
ENG
3
€ 71.780
35
GONZALEZ Ricardo 
ARG
3
€ 71.244
36
Jacquelin Raphaël
FRA
4
€ 69.685
37
Slattery Lee 
ENG
5
€ 67.662
38
KAYMER Martin
GER
3
€ 67.521
39
Kjeldsen Søren
DEN
3
€ 66.553
40
WARREN Marc
SCO
4
€ 66.107
41
Willett Danny
ENG
5
€ 62.721
42
KINGSTON James 
RSA
5
€ 62.692
43
HARRINGTON Padraig 
IRL
2
€ 61.417
44
KARLSSON Robert 
SWE
3
€ 60.792
45
Hoey Michael 
NIR
4
€ 59.687
46
Olesen Thorbjørn
DEN
3
€ 59.531
47
HANSEN Anders 
DEN
3
€ 58.149
48
BOTHMA Michiel 
RSA
3
€ 53.972
49
LUITEN Joost 
NED
3
€ 53.696
50
FISHER Oliver
ENG
4
€ 52.360
51
Sjöholm Joel 
SWE
5
€ 52.337
52
Larrazabal Pablo
ESP
4
€ 51.294
53
WALL Anthony 
ENG
4
€ 50.011
54
WOOD Chris 
ENG
5
€ 49.189
55
JIMÉNEZ Miguel Angel
ESP
4
€ 48.660
56
Sterne Richard
RSA
3
€ 48.085
57
Forsyth Alastair 
SCO
2
€ 47.930
58
MAYBIN Gareth 
NIR
3
€ 47.457
59
FINCH Richard
ENG
5
€ 46.743
60
CURTIS Ben 
USA
3
€ 45.438
61
WIESBERGER Bernd 
AUT
4
€ 44.041
62
CHOWRASIA SSP 
IND
4
€ 43.238
63
Rumford Brett 
AUS
3
€ 43.189
64
Donaldson Jamie 
WAL
2
€ 42.320
64
Edfors Johan 
SWE
3
€ 42.320
66
Canizares Alejandro 
ESP
3
€ 41.675
67
KRUGER JBE 
RSA
5
€ 41.485
68
NORÉN Alexander
SWE
3
€ 40.168
69
Horsey David
ENG
3
€ 39.335
70
LEE Craig 
SCO
2
€ 38.551
71
Dubuisson Victor 
FRA
3
€ 38.429
72
LYNN David
ENG
3
€ 38.379
73
FOSTER Mark 
ENG
3
€ 37.329
74
HAVRET Grégory 
FRA
4
€ 36.566
75
Zions Matthew 
AUS
4
€ 35.200
76
OTTO Hennie 
RSA
3
€ 34.650
77
LEWIS Tom 
ENG
4
€ 33.937
78
MULROY Garth
RSA
3
33.500 €
79
SINGH Jeev Milkha
IND
3
€ 33.402
80
Carlsson Magnus En 
SWE
2
€ 32.926
81
CLARKE Darren
NIR
2
€ 32.150
82
Campillo Jorge
ESP
4
€ 31.654
83
Jaidee Thongchai
THA
3
€ 31.499
84
GOYA Tano 
ARG
3
€ 29.093
85
Ferrie Kenneth 
ENG
5
€ 28.329
86
Montgomerie Colin
SCO
4
€ 27.625
87
Saxton Reinier 
NED
2
€ 26.315
88
BOURDY Grégory 
FRA
3
€ 25.038
89
Fleetwood Tommy
ENG
5
€ 24.899
90
MURRAY George
SCO
5
€ 24.635
91
KARMIS Peter 
RSA
2
€ 23.065
92
MARTIN Pablo
ESP
4
€ 22.350
92
LEVET Thomas 
FRA
1
€ 22.350
94
JOHNSON Richard S
SWE
3
€ 22.117
95
NYPONBUSKE Markus 
AUT
4
€ 22.085
96
GRÖN Richard 
AUS
3
€ 21.845
97
Stenson Henrik 
SWE
3
€ 21.725
98
Lawrie Peter 
IRL
4
€ 21.685
99
Dodt Andrew 
AUS
3
€ 21.464
100
HOWELL David 
                                                            Grace Branden..
                                          Lee Westwood..
                                        Louis Oosthyzen
                                    Nicolas Colsaerts
                                             Paul Lawrie
                                                        Rafael Cabrera-Bello..
                                        Retief Goosen...
                                           Robert Rock..

Rory Mcllroy..
                                             Tomas Björn
                                          Luke Donalds.......

Förra årets vinnare av The Race to Dubai var Luke Donalds...

Innehåll

Bra länkar till er som vill veta mer........
Wikipedia.....



 La Cala.....november 2000..




Med golfhälsningar/ Urban Lundberg